latinica  ћирилица
25/02/2021 |  16:54 | Autor: SRNA

"Zakazao je Kovaks, a ne BiH"

U nabavci vakcina zakazao je Kovaks, a ne BiH, istakli su danas članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem.
Željko Komšić i DŽefik DŽaferović (foto: Avaz) -
Željko Komšić i DŽefik DŽaferović (foto: Avaz)

Komšić i DŽaferović su, na sastanku na kojem je razgovarano o problemima sa nabavkom vakcina protiv virusa korona, naveli da se kao i svi građani, osjećaju nezadovoljnim, ali ne i odgovornim.

- Ugovor koji je BiH potpisala sa Kovaksom bio je sa rokom do kraja marta, ali je očito da će to biti probijeno. Sutra je sastanak u vezi sa Kovaksovim pismo i zahtjevima koji ne stoje. I predsjedavajući Savjeta ministara i premijeri su rekli da smo mi ispunili sve postavljene uslove - naveo je Komšić nakon sastanka kojem je prisustvovao i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prema Komšićevim riječima, razni mešetari širom svijeta pokušavaju kupiti te vakcine po višim cijenama.

- Očito je da te vakcine mogu postići veću cijenu na tržištu nego što je cijena koja je potpisana ugovorom sa BiH - rekao je Komšić.

Komšić kaže da BiH nije zakazala i da je ispunila uslove koje je "Kovaks" tražio.

- Ono što piše u Kovaksovom pismu nije tačno jer je BiH potpuno spremna da preuzme vakcine koje će biti isporučene preko Kovaksa. S druge strane, ugovor je potpisan sa rokom isporuke do kraja marta - rekao je Komšić.

Za ponudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o donaciji 5.000 doza FBiH, Komšić je rekao da je to važna pomoć i zahvalio za takav gest solidarnosti.

- Prihvatićemo ponudu iz Srbije. Mislim da prvo treba da budu vakcinisani medicinski radnici koji rade sa oboljelima od virusa korona i starije osobe u staračkim domovima. Hvala predsjedniku Vučiću i Srbiji - naveo je Komšić i dodao da će vakcine biti preuzete preko Savjeta ministara i proslijeđene FBiH.

Kada je riječ o nabavki vakcina za FBiH, Komšić je istakao da, što se njega tiče, nema nikakvih problema da ona bude realizovana preko Krajina grupe kao i u Republici Srpskoj, ali da o tome odlučuje federalna Vlada.

DŽaferović je nakon sastanka u izjavi novinarima ocijenio da je "Kovaks" mehanizam iznevjerio BiH i da je to neprihvatljivo.

On je dodao da Predsjedništvo BiH nema nikakvih operativnih nadležnosti za nabavku vakcina.

- Današnji sastanak smo održali da vidimo u čemu je problem. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno FBiH koja još nije dobila vakcine - rekao je on, dodavši da je Savjet ministara uradio sve, ali da je Kovaks iznevjerio BiH.

DŽaferović pretpostavlja da su unutar Kovaksa nastali neki drugačiji načini kupovine, pa i same raspodjele vakcina zbog toga što njihova cijena na svjetskom tržištu raste.

- BiH mora nabaviti te vakcine, nema dileme, ne možemo više da trpimo i da čekamo i odlažemo vakcinaciju - smatra DŽaferović.

Komentarišući stavove iz FBiH da niko ne želi sada da se upustiti u nabavku vakcina zbog afere "Respiratori" u vrijeme pandemije, DŽaferović je rekao da se treba naći način da do nabavke, ipak, dođe.

- Odgovorni iz Republike Srpske su sami našli dobavljača, ali u FBiH takav nije pronađen. Mislim da treba biti pronađen i sve sporvesti, uz maksimalnu transparentnost - rekao je DŽaferović.

On je na sastanku predlagao da se hitno izmijene zakoni ukoliko je to potrebno da bi vakcine stigle, ali da je rečeno da takav potez nije neophodan.

DŽaferović je, takođe, zahvalio Vučiću za pomoć u vakcinama i potvrdio da ga je o toj ponudi obavijestio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik isti dan kada je bio u Beogradu i razgovarao sa predsjednikom Srbije.