latinica  ћирилица
25/02/2021 |  17:54 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

SNSD neće podržati smjenu ministra Grubeše

SNSD neće podržati smjenu ministra pravde Јosipa Grubeše, izjavila je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać danas tokom rasprave o inicijativi grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara.
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH (foto: FENA) -
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH (foto: FENA)

Bursaćeva je istakla da će se SNSD prema ovoj inicijativi odnositi imajući u vidu od koga je došla.

- Pogledati cijelu sliku pravosuđa, mislim da je riječ o neozbiljnoj priči da se bavi ozbiljnim stvarima. Opozicionim partijama je dobrodošlo jer imaju mikrofon u Parlamentarnoj skupštini da govore, ali poslije sve te priče neće napraviti ništa - rekla je ona.

Bursaćeva je ponovila da se na ovakav način neće uraditi ništa jer se tako pravosudni sistem ne popravlja.

- Sav efekat vašeg rada je, vrlo vjerovatno, bez neke perspektive. Nećemo podržati ovaj zahtjev jer reforma pravosudnog sistema treba da bude cjelovita. Meni je neshvatljivo da ste zamislili da reforma pravosuđa krene od nekakvih svjedočenja - rekla je ona.

Bursaćeva je istakla da je saglasna sa tvrdnjom da jalovim raspravama Predstavnički dom gubi dignitet, te da su tome doprinijele rasprave poput one poslanika SDS-a Dragana Mektića.

Poslanik Srpskog kluba Nenad Stevandić ukazao je da je poslanik SDP-a Zukan Helez vrijeđao funkcionere Republike Srpske i da je na djelu hajka.

- Da odemo do kraja u tom paradoksu i dodamo još trojicu stranih sudija koji su glasali o ukidanju 9. januara - rekao je Stevandić.

On je istakao da vlast treba da odgovara da u Parlamentarnoj skupštini BiH ne bi "slušali četiri sata demagogiju", te da je paradoks što poslanik SDS-a Dragan Mektić "drži slovo o pravosuđu, a istovremeno je na optuženičkoj klupi".

Mektić je rekao da je uloga Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu da se utvrdi stanje u pravosuđu i zašto ono nije funkcionalno, te zašto nema vladavine prava.

- Došli smo do šokantnih saznanja nakon što su nam nosioci pravosudnih funkcija dali informaciju. Šokiraćete se kada budete čuli šta se radi u pravosuđu - rekao je Mektić.

On je naveo da Istražna komisija ne sudi nikome, nego da želi da sagleda probleme u pravosudnom sistemu.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto zaključila je raspravu o inicijativi grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara putem smjene ministra pravde Јosipa Grubeše.

Obraćajući se nakon rasprave, ministar Grubeša rekao je da je saslušao diskusije, te da ne želi da odgovara na neosnovan pokušaj njegove diskreditacije.

- Takvom retorikom više ruše dignitet ovog doma nego moj - rekao je Grubeša, ističući da su izostali vjerodostojni pokazatelji za pokretanje inicijative.

Grubeša je ukazao da u parlamentarnoj Istražnoj komisiji za utvrđivanje stanja u pravosuđu nema nijednog Hrvata, te da se nelegitimnim presedanima pokušava uvesti praksa da se odlučuje bez jednog konstitutivnog naroda.