latinica  ћирилица
25/02/2021 |  18:25 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Prvi put Vukova nagrada otišla u Srpsku (VIDEO)

U Beogradu su uručene Vukove nagrade dobitnicima za 2020. godinu. Ovo prestižno priznanje 57. put dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije - za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru. Među dobitnicima je dirigent, kompozitor i muzički pedagog iz Banjaluke Nemanja Savić.
Dodjela "Vukove" nagrade - Foto: RTRS
Dodjela "Vukove" nagradeFoto: RTRS

Vukova nagrada, ustanovljena u čast Vuka Karadžića, jedno je od najvećih priznanja u srpskoj kulturi, umjetnosti, prosvjeti i nauci. Malo je nagrada koje imaju tako dugu tradiciju, a njeni dobitnici su najznačajnije ličnosti kulturnog života.

- Vukova nagrada kao svjetionik vodi i okuplja sve one koji su svojim pregalačkim radom, svojom umjetnošću, naučnim i prosvjetnim radom doprinijeli našoj nacionalnoj kulturi - izjavio je generalni sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić.

Maja Gojković, ministar kulture i informisanja Srbije, naglasila je a su dobitnici Vukove nagrade ne samo nosioci ovo vrijednog priznanja, "već i nastavljači Vukovog djela, neimari naše kulture i čuvari srpske kulturne baštine za buduće generacije".

Vukovu nagradu dobilo je 10 istaknutih stvaralaca, a među njima su istoričar književnosti Zlata Bojović, teatrolog i filmolog Zoran Đerić, glumica Vjera Mujović, književnik Slobodan Stanišić, kao i dirigent, kompozitor i muzički pedagog iz Banjaluke Nemanja Savić. Za proteklih više od tri decenije umjetničkog rada, Savić kaže da je ovo posebno priznanje.

- Zaista je posebna prilika i posebna čast biti dobitnik Vukove nagrade, a još je interesantnije i veća obaveza jer je to prva nagrada jednom umjetniku koji dolazi iz Republike Srpske - rekao je Savić.

U ime ovogodišnjih laureta obratila se akademik Zlata Bojović, koja je zahvalila na priznanju koje, kako je rekla, za svakog dobitnika predstavlja važan događaj u ličnoj stvaralačkoj biografiji i u istoriji institucije koja ju je dobila.

Ona je dodala da je više puta prisustvovala svečanosti povodom uručenja Vukove nagrade naglasivši da je to uvijek bio praznik.

- Stojeći sada sa druge strane, ne mislimo da smo na višoj stepenici, jer niko od nas nije stvarao da bi dobio nagradu, stvarali smo i radili onako kako najbolje umijemo. Radost je što je to u neponovljivom vukovskom duhu, a to je za dobitnike najveće priznanje - rekla je Bojović.

Na svečanosti su uručene i Izuzetne Vukove nagrade i povelje.