latinica  ћирилица
25/02/2021 |  18:41 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Protest građana Bosanskog Petrovca zbog izgradnje spalionice otpada (VIDEO)

U Bosanskom Petrovcu burni protesti građana protiv izgradnje spalionice otpada. I nova opštinska vlast takođe je protiv. Investitor poručuje da od spalionice neće odustati, jer je u projekat uložio milion maraka.
Bosanski Petrovac - protest - Foto: RTRS
Bosanski Petrovac - protestFoto: RTRS

Građani Bosanskog Petrovca nisu dozvolili investitoru iz Lukavca da na okruglom stolu predstavi projekat spalionice medicinskog, farmaceutskog i životnjskog otpada. Izgradnja je planirana samo nekoliko kilometara od centra grada.

- Moja kuća je prva do spalionice koja treba da se gradi na lokaciji Šajinovac. Djeca će nam se razboljevati, dovešće nas do ekološke katastrofe - kaže mještanin Mirko Kecman.

Petrovčanka Radmila Vučković ističe da je Bosanski Petrovac grad poznat po najvećem broju sunčanih dana u bišoj Јugoslaviji.

- Vidite kakav je danas divan i vedar dan. Nakon ovog projekta, ako bi se realizovao, ovakvo nebo ne bismo više imali - dodaje Vučkovićeva.

Opštinsko vijeće dalo je 2019. godine saglasnost na Pismo namjere sa preduzećem iz Lukavca o izgradnji spalionice. Ono je, međutim, prije pola godine donijelo zaključak da se sve aktivnosti obustave, ali nije van snage stavilo Pismo namjere. Zato će predsjednik Opštinskog vijeća Bosanskog Petrovca Nemanja Davidović, kako kaže, lično zatražiti da se ovo pitanje ponovo nađe na sjednici krajem marta, kako bi se riješila agonija građana.

Načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Јukić nije se javljao na naše pozive, ali je u ranijim medijskim istupima rekao da se protivi izgradnji spalionice. Investitor ističe da će upotrebiti najmoderniju tehnologiju, koja se koristi i u Evropskoj uniji. Navodi da je opština preuzela obaveze u vezi sa spalionicom i da je u projekat već uloženo milion maraka.

- Ukoliko dođe do prekida ovog projekta, mi ćemo svoja prava tražiti putem suda - istakao je direktor ovog preduzeća Irfan Samardžić.

Ekološke organizacije ističu da zdravstvene studije u evropskim zemljama pokazuju da ni najmodernija tehnologija spaljivanja otpada ne sprečava zagađenje i povećanje broja oboljelih u blizini spalionica.