latinica  ћирилица
25/02/2021 |  19:06 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Liberalizacija tržišta ne znači i poskupljenje struje (VIDEO)

Reforma elektro-energetskog sektora čiji je cilj liberalizacija tržišta i omogućavanje prometa električne energije kao svake druge robe, u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji Republike Srpske, bila je tema radionice koju je u Banjaluci organizovalo resorno ministarstvo. Ključna poruka sa radionice: ovaj proces neće značiti rast cijene električne energije.
Struja - Foto: RTRS
StrujaFoto: RTRS

Iako liberalizacija tražišta, nužno znači i poskupljenje električne energije, nadležni u Republici Srpskoj tvrde da se cijena struje u ovoj godini neće mijenjati.

- Građani Srpske u ovoj godini ne mogu očekivati veće iznose račun električne energije, što je stav većinskog vlasnika - Vlade Srpske i to znači da neće biti povećanja cijena električne energije - naglasio je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Reformu sektora omogućiće novi zakon o električnoj energiji Srpske, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine. Zakon i program reorganizacije Elektroprivrede propisuju obavezu razdvajanja djelatnosti proizvodnje i snabdijevanja na jednoj strani i distribucije na drugoj. Očekuje se da će taj proces biti završen do 1. aprila.

- Sada postoje operatori distributivnog sistema i snabdijevanja. Ono što smo uradili u distributivnoj mreži, radićemo i u proizvodnji gdje imamo oko 5.000 zaposlenih, gdje je potrebno definisati funkcije koje će biti operativnije - dodao je Petrović.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske pojasnio da se reforma, prije svega, ogleda u donošenju novog Zakona o električnoj energiji, koji je usvojila Narodna skupština i koji je definisao reformski put u narednim godinama kroz koji će proći Elektroprivreda Srpske i cijeli elektroenergetski sektor.

On je naveo da će reforma za potrošače značiti da će biti obezbijeđeno kvalitenije snabdijevanje elektičnom energijom, pružanje sadržajnije i kvalitetnije usluge.

U tom smislu, dodao je, neophodno je obezbijediti i da se sav energetski sektor razvija i da obezbijedi onu vrstu prihoda i da ima dobit koja će omogućiti da Elektroprivreda bude stub razvoja Srpske i njene privrede.

Razdvajanje elektroenergetskih djelatnosti obaveza je koja proističe iz evropskih direktiva. Za sada u tom poslu prednjači Republika Srpska.

- Mi se zaista nadamo da će i druge elektroprivredne kompanije u BiH pratiti ove reforme, jer je to nešto što su sve zemlje u regionu uradile - rekao je Mak Kamenica, direktor USAID-ovog projekta Asistencija energetskom sektoru.

Liberalizacija tržišta značiće i da građani imaju mogućnost da biraju snabdjevača - ukoliko se pojave novi, sa povoljnijom cijenom u odnosu na sadašnjeg javnog snabdjevača - Elektroprivredu Srpske.