latinica  ћирилица
25/02/2021 |  19:11 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Formiranje Komisije za saradnju sa NATO ne znači i članstvo (VIDEO)

Nastavljena su reagovanja na formiranje Komisije za saradnju sa NATO. Ona predstavlja namjeru usvajanja Programa reformi, ali ne znači i članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi, odgovor je na ocjenu, da ova komisija trasira put BiH ka NATO savezu.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Nisu tačne tvrdnje opozicionih stranaka iz Srpske da je Savjet ministara juče napravio nekoliko koraka ka pristupanju NATO, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Ističe da i nazivi dokumenata potvrđuju da je riječ o saradnji, a ne integraciji u NATO.

- Opozicija gleda iskrivljeno kako to i želi da vidi. Sasvim je jasno koji je naziv usvojen i koji je naziv bio. Sasvim se jasno definiše kako će se prema tom problemu Republika Srpska postaviti - dodaje Čubrilović.

Na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara donesena je odluka da se naziv Komisije za NATO integracioni proces BiH promijeni u Komisija za saradnju BiH sa NATO. Branislav Borenović navodi da je odluku još 2019. donijelo Predsjedništvo i da na osnovu nje BiH ima odrđene obaveze.

- Svake godine BiH ima obavezu da dostavlja godišnje programe, akcije, plan rada, reformi, kako god hoćete, prema NATO štabu u Briselu. I najmanje je bitan naziv. Odluka je donesena i ona se sprovodi na bazi onoga što je uradilo Predsjedništvo BiH, u kojem je svoju ključnu ulogu imao milorad Dodik - kaže poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da formiranje Komisije za saradnju sa NATO oslikava namjeru usvajanja Programa reformi i ne prejudicira članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi.

- Od suštinske je važnosti, pogotovo na nivou BiH kako se nešto definiše, naziva. To što oni tvrde da nazivi nisu bitni, oslikava kakva je ozbiljnost te političke partije - poručila ona.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da jedino što su Milorad Dodik i SNSD izdali jeste NATO put BiH.

- Izdali smo i Startegiju spoljne politike Mladena Ivanića, u kojoj je on naveo da su Akcioni plan za članstvo u NATO i Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO, dio konsenzusa u BiH i nešto sa čim niko nema problem, iako je godinu dana prije toga u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti - rekao je Kovačević.