latinica  ћирилица
25/02/2021 |  19:18 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Izmjene Zakona zbog lakše nabavke vakcina (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH razmatra dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, koje bi prema riječima predlagača, Kluba poslanika SDA, trebalo da omogući Savjetu ministara direktnu nabavku vakcina protiv Kovida 19. Poslanici tog Doma trebalo bi u subotu, da održe hitnu sjednicu na kojoj bi sa direktorima Agencija za lijekove i javne nabavke, razmatrali prepreke za nabavku vakcina.
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

I u BiH nabavka vakcina protiv Kovida 19, postaje je prvorazredno zdrastveno i političko pitanje. Osim 2.000 doza ruskog Sputnjika koje su stigle u Srpsku, BiH trenutno nema nijednu vakcinu iako je uplaćeno 1.232.000 doza kroz Kovaks program.

Pojedini bh. parlamentarci smatraju da je to razlog više da se nadležne bh. i entitetske institucije okrenu prema drugim proizvođačima, za šta su im neophodne izmjene zakona o javnim nabavkama i lijekovima.

- Mi smo danas predložili izmjene i dopune i jednog i drugog zakona čime bi se otklonila ta prepreka da bi Savjet ministara mogao da ide direktno u nabavku lijekova za građane BiH - rekao je poslanik SDA Šemsudin Mehmedović.

- To je jedno od rješenja koje može da ubrza ali i sadašnji zakon dozvoljava direktno pregovaranje i sada vam zakon o lijekovima dozvoljava nabavku nabavku interventnog uvoza - rekla je šefica Kuba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać.

Ekonomski moćnije zemlje odavno se u redu ispred svjetskih proizvođača vakcina i pitanje je može li BiH da se takmiči na svjetskom tržištu lijekova - kažu u HDZ-u koji će podržati ponuđene izmjene dva zakona, ali nimalo uvjereni da će to ubrzati proces nabavke vakcine.

- Mislim da je rješenje preko KOVAKS-a. Mi smo isuviše mala zemlja da bismo na tom globalnom tržištu s nekom tašnom novaca dobili vakcine preko reda - naglasio je Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a BiH.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a kaže da treba promijeniti Zakon o javnim nabavkama gdje će se izuzeti nabavka vakcine.

- Siguirno se Fajzer neće javiti na tender, i druga stvar izuzeti posrednika iz procedure kupovine, dakle institucuija treba direktno da pregovara sa proizvođačem - dodaje on.

Predstavnički dom PS BiH odbio je inicijativu opozicionih poslanika za rekonstrukcijom Savjeta ministara što znači da HDZ-ov Јosip Grubeša i dalje ostaje ministar pravde. Opozicija mu zamjerila što se nije odazivao pozivu Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu.