latinica  ћирилица
25/02/2021 |  19:45 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Ratifikacija sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske do 16. marta (VIDEO)

Turski parlament trebalo bi do 16. marta da ratifikuje sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, poručili su danas u Sarajevu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirlija.
Košarac-Pakdemirli - Foto: SRNA
Košarac-PakdemirliFoto: SRNA

Košarac je rekao da je Turska važan spoljnotrgovinski partner BiH, jer jednu trećinu svojih poljoprivrednih proizvoda plasira na ovo tržište, kao i da je ratifikacija ovog sporazuma jako bitna za poljoprivrednike Republike Srpske i Federacije BiH.

- Ovo je šansa koju trebamo svi zajedno da iskoristimo kako bi što je moguće više naših proizvoda plasirali na tursko tržište - istakao je Košarac nakon sastanka.

On je dodao da je sa turskom delegacijom razgovarano i o sporazumu između Savjeta ministara i Vlade Turske iz oblasti šumarstva.

Sastanku su prisustvovali i ministri poqoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i FBiH Šemsudin Dedić, a razgovarano je i o zaštiti šume.

- Јedna ekspertska ekipa će doći početkom naredne sedmice u BiH i na temelju ustavnih nadležnosti i svih aktivnosti koje sprovode nadležna tijela u BiH, prije svega entitetska ministarstva, ćemo biti partner turskoj strani i raditi na implementaciji ove aktivnosti, s tim da ćemo u skladu sa našim procedurama i mi pokrenuti aktivnosti u vezi sa potpisivanjem tog sporazuma - izjavio je Košarac novinarima.

On je naveo da je na sastanku iskazana potreba za razgovorom o plasmanu bobičastog voća, odnosno maline, ali i nekim drugim poljoprivrednim proizvodima iz BiH.

Sa turskom delegacijom je razgovarano i o unapređenju saradnje u oblasti ribarstva i akvakulture, kao i o nastavku izvoza crvenog mesa iz BiH u Tursku.

- Dali smo zadatke nadležnim tijelima da rade na usklađivanju veterinarskih sertifikata za izvoz prerađevina mesa iz BiH, jer je to veoma značajno za prerađivačku industriju. Razgovarano je i o uvozu pilećeg mesa iz Turske u BiH - rekao je Košarac.

On je ponovio da je u prošloj godini BiH zabilježila rast izvoza u Tursku za 3,6 odsto, a najviše se izvozilo ulje od sjemena suncokreta, dok je izvoz goveđeg mesa iznosio 25 miliona KM, a prethodne godine svega 970.000 KM.

Pakdemirlija je rekao da je današnja posjeta BiH predradna, uoči posjete članova Predsjedništva BiH Turskoj 16. marta.

On kaže da je i sa članovima Predsjedništva BiH jutros razgovarano o unapređenju saradnje dvije zemlje.

Pakdemirlija je naveo da je sporazum koji treba da ratifikuje turski parlament jako važan, kako za njegovu zemlju, tako i za BiH, jer će doprinijeti unapređenju saradnje i pomoći privrednicima obje zemlje.

- Ministarstvo na čijem sam čelu, ima blisku sadašnju sa svim zemljama na Balkanu, pogotovo u smislu trgovinske razmjene. Međutim, kada je u pitanju BiH i izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku, ona je tu u prednosti - naveo je Pakdemirlija.

Turski ministar je dodao da je razgovarano i o akademskoj saradnji, posebno fakulteta poljoprivrede i šumarstva.