latinica  ћирилица
26/02/2021 |  07:03 ⇒ 11:23 | Autor: SRNA

U Beogradu tribina "Republika Srpska pred novim izazovima"

U Beogradu će danas biti održana tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i informativno-političkog portala "Sve o Srpskoj".
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Tribina će biti održana povodom 9. januara - Dana Republike i 28. februara dana donošenja prvog Ustava Republike Srpske, sa početkom u 15.00 časova u pres-centru Udruženja novinara Srbije.

Iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji saopšteno je da se očekuje da će tribini prisustvovati i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na tribini će govoriti analitičari Nenad Kecmanović, Aleksandar Pavić, Darko Tanasković, Srđa Trifković i Siniša Ljepojević, a preko konferencijske video-veze će se uključiti analitičari Јelena Guskova iz Moskve i Stiven Majer iz Vašingtona.

U ime organizatora skup će otvoriti šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a razgovor će moderirati glavni urednik portala "Sve o Srpskoj" Đuro Bilbija.

U saopštenju se navodi da su među pitanjima na kojima se očekuju odgovori na tribini to da je nova američka administracija već prvih sedmica mandata najavila angažovanje na zapadnom Balkanu kao jedan od svojih spoljnopolitičkih prioriteta.

Osim toga, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko već je pojačao pritiske na rukovodstvo Republike Srpske, bez saglasnosti ruskog ambasadora u Savjetu za sprovođenje mira /PIK/, dok bošnjački političari Srbe nazivaju lošim narodom, osporavaju mu konstitutivnost i pripisuju mu čak i fašizam.

"Postavlja se pitanje kako Republika Srpska treba da odgovori na ove sinhronizovane izazove. Sve su ovo pitanja na koja očekujemo da ćemo dobiti odgovore na ovoj tribini", dodaje se u saopštenju.

Tribinu "Republika Srpska pred novim izazovima" moguće je pratiti direktno ili odloženo na Јutjub nalogu UNS-a.