latinica  ћирилица
26/02/2021 |  07:35 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

EU: Potrebno vrijeme za izradu potvrde o vakcinaciji

Evropska unija želi da razvije potvrdu o vakcinaciji koja bi bila od ključne važnosti za turističku sezonu, ali za izradu sistema biće potrebno najmanje tri mjeseca, rekla je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Fon der Lajenova je nakon video konferencije sa liderima bloka naglasila da će, pored obimnog tehničkog rada, postojati i veći broj otvorenih političkih pitanja.

Članice EU još razgovaraju između sebe i na unutrašnjem nivou o tome da li vakcinacija protiv kovida 19 nosiocima potvrde omogućava da putuju, jedu u restoranima ili idu u bioskope.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da je sve više i više saglasnosti među liderima EU o uspostavljanju programa potvrda, ali da za sada glavni prioritet ostaje ubrzanje vakcinacije.

Evropski blok je podijeljen između članica poput Francuske i Njemačke, koje su više protiv povezivanja vakcinacije sa pravom na putovanje od ostalih, na čelu sa Grčkom i Kiprom, koji bi da se takav program usvoji mnogo brže.

Nikozija je već potpisala dogovor sa Izraelom koji od 1. aprila omogućava njihovim vakcinisanim državljanima da idu u tu zemlju na odmor.

Zemlje koje se više oslanjaju na turizam, poput Austrije, Grčke, Italije i Španije, podržavaju ideju o uvođenju potvrda.

Fon der Lajenova je naglasila da još nema naučnih dokaza o tome da li vakcinisani i dalje mogu da zaraze ostale, uprkos obećavajućim rezultatima istraživanja u Izraelu