latinica  ћирилица
26/02/2021 |  07:45 ⇒ 11:32 | Autor: sputniknews.com

Amerika izvela vazdušni napad u istočnoj Siriji; Rusija upozorava

Američka vojska izvela je po nalogu predsjednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji. Rusija upozorava da takvi napadi mogu dovesti do konflikta velikih razmjera u čitavom regionu.
Amerika izvela vazdušni napad (foto: Master Sgt. Phil Speck, U.S. Air Force via AP) -
Amerika izvela vazdušni napad (foto: Master Sgt. Phil Speck, U.S. Air Force via AP)

- Po nalogu predsjednika Bajdena, američka vojska ranije večeras izvela je vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je naveo da će Bajden djelovati u cilju zaštite američkih i koalicionih vojnika, kao i da je ovaj napad bio sproveden sa ciljem da dođe do deeskalacije situacije na istoku Sirije i u Iraku.

Kirbi je rekao i da su u napadima uništeni mnogi objekti na graničnom kontrolom punktu koje koriste proiranske grupe kao što su Kataib Hezbolah i Kataib Sajid el Šuhada.

Rusija: Ovo je napad na suverenu državu

Ruski senator i predstavnik Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov prokomentarisao je napad Amerike na Siriju rekavši da je u pitanju bombardovanje suverene države.

- Ovaj napad je mimo svih zakona, Sirija je suverena država. Ne isključujem mogućnost da se zvanični Damask obrati Savjetu bezbednosti sa zahtjevom da se o ovom napadu razgovara na hitnom zasjedanju - rekao je on.

Džabarov je rekao i da je ovo veoma opasna stvar i da može dovesti do eskalacije situacije u celom regionu.

- Ovo sve može dovesti do konflikta velikih razmjera - upozorio je Džabarov