latinica  ћирилица
26/02/2021 |  07:49 ⇒ 07:50 | Autor: SRNA

Damjanović: U fokusu korekcija broja časova i predmeta

Cilj plana za reformu gimnazija u Republici Srpskoj, koji bi trebao da bude urađen ove godine, jeste korekcija broja časova na sedmičnom nivou i spiska predmeta po razredima, a postoji i mogućnost uvođenja novih predmeta, izjavio je direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.
Predrag Damjanović - Foto: RTRS
Predrag DamjanovićFoto: RTRS

- Stručni tim koji će raditi na reformi gimnazija, ukoliko procijeni da za neke predmete u nekom od razreda treba da se poveća broj časova, sigurno će to uraditi, ali isto tako će u ostalim predmetima smanjiti broj časova jer ne želimo da broj časova na sedmičnom nivou preoptereti naše učenike - rekao je Damjanović.

On je naveo da će stručni tim procijeniti da li je negdje potrebno uvesti novi predmet.

- Sagledaćemo situaciju da li ima potrebe uvoditi neke predmete ili zamijeniti stari novim - rekao je Damjanović za "Nezavisne novine".

On je dodao da je planirano da se ove godine uradi plan reforme i dostavi Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na usvajanje.

Prema njegovim riječima, potreba za novom reformom gimnazija u Republici Srpskoj i te kako postoji, jer se 10 godina nisu mijenjali planovi, vršene su neke kozmetičke promjene, ali ništa konkretno.

- U posljednjih 10 godina došlo je do promjena pogotovo u informacionim tehnologijama, u načinu izvođenja nastave, tako da sve to moramo da uzmemo u obzir - zaključio je Damjanović.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske rekli su da je akcionim planom sprovođenja reformskih aktivnosti u 2021. godini planirana izmjena nastavnog plana za gimnazije.

- Nakon toga će se sukcesivno raditi izmjena nastavnih programa sa fokusom na ishode učenja i kompetencije koje obezbjeđuju efikasan nastavak školovanja i cjeloživotno učenje - kažu u nadležnom ministarstvu.

Direktor Gimnazije "Filip Višnjić" u Bijeljini Vladimir Šavija ističe da je potrebna reforma gimnazija u Republici Srpskoj, te da već deceniju gimnazije rade po sadašnjem programu.

- Ostale srednje škole skoro svake godine dobijaju interesantnije smjerove za učenike nego što ima gimnazija, jer mi godinama unazad imamo klasične opšte smjerove - rekao je Šavija za "Nezavisne".

Zamjenik direktora banjalučke Gimnazije Sandrijela Kasagić navela je da je nekoliko nastavnika ove škole uključeno u reformske timove za nastavne planove, ali da ih niko nije pitao za mišljenje ili za neki savjet u vezi sa reformom gimnazije.

Ona smatra da bi u cijeli proces reformi trebalo da budu uključeni, osim nastavnika, i učenici, ali i roditelji