latinica  ћирилица
26/02/2021 |  08:55 ⇒ 08:55 | Autor: SRNA

Čubrilović: Neprihvatljiv ultimatum visokog predstavnika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je za Republiku Srpsku, kao državotvorni entitet unutar dejtonske BiH, neprihvatljiv ultimatum visokog predstavnika u BiH Valentin Incka da Narodna skupština postupi po njegovom naređenju, odnosno da se demonstrira sila.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Predsjednik Parlamenta Republike Srpske vjeruje da je to neprihvatljivo i za sav demokratski svijet, u svim državama koje drže do svog dostojanstva i načela podjele vlasti.

Čubrilović je napomenuo da pismo, u kojem Incko očekuje da do maja budu oduzete povelje nekadašnjim čelnicima Republike Srpske Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Radovanu Karadžiću, koje su im dodijeljene još 2016, povodom 25 godina rada parlamenta, nije upućeno njemu, te da tu nema ništa lično.

- Nisam ja dobio pismo od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH zato što sam Nedeljko Čubrilović, nego zbog toga što sam predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, niti mi je pismo uputio Valentin Incko lično, nego upravo visoki predstavnik - rekao je Čubrilović za "Euro-Blic".

Čubrilović je istakao da se ne plaši da će biti smijenjen sa mjesta predsjednika Narodne skupštine, te istakao da se njegovom smjenom neće riješiti problem koji je nametnut pismom visokog predstavnika.

- Umjesto mene, za predsjednika Narodne skupštine doći će neko drugi i problem neće biti otklonjen bez razgovora, dijaloga, pa me čudi što političar i diplomata s toliko dugim iskustvom kao što je ono trenutnog visokog predstavnika, nije ni pokušao prethodno da razgovara s nama iz rukovodstva Narodne skupštine, nego je odmah postavio ultimatum i zaprijetio sankcijama - rekao je Čubrilović.

Čubrilović je naveo da, nažalost, on ne bi bio prvi srpski funkcioner koji je smijenjen s funkcije, te podsjetio da je, uprkos toliko drastičnim kaznama, Republika Srpska opstala, učvrstila svoj identitet, subjektivitet i postala još vidljivija u javnom prostoru.

Govoreći o odgovoru na Inckov zahtjev da se povuku odlikovanja, Čubrilović je rekao da je njegova obaveza da zakaže sastanak rukovodstva Narodne skupštine sa šefovima klubova.

- I ja ću to uraditi. Kada – u ovom času ne mogu precizno naznačiti. Ima još vremena. Visoki predstavnik nam je `dao rok` do kraja aprila, pa nema razloga da žurimo. Uostalom, nešto treba prepustiti i vremenu, kao najboljem sudiji, kao što piše u jednoj svetoj knjizi - rekao je Čubrilović.

Kada je riječ o najavi Incka da će u parlament BiH uskoro poslati nacrt zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, Čubrilović smatra da Parlamentarna skupština BiH neće usvojiti takav zakon, kao što ga ne bi usvojila ni Narodna skupština Republike Srpske kad bi na nju bio adresiran.

- Ostaje jedino da ga nametne visoki predstavnik, kao što je i do sada više puta rađeno u kratkoj istoriji postdejtonske BiH. Međutim, to bi bilo izuzetno loše, jer bi se ionako krhko povjerenje među narodima u BiH dodatno uzdrmalo i urušilo i vratilo bi nas u period od prije dvije i po decenije - upozorio je Čubrilović.

On je napomenuo da bi takav zakon onda obesmislio i bilo kakvo proučavanje rata u BiH, te da ništa ne bi značili novi dokumenti, nova otkrića i saznanja i da se onda postavlja pitanje čemu nauka.

- Zato se nadam da će visoki predstavnik još razmisliti o posljedicama koje će nastati ukoliko bi se, eventualno, odlučio da nametne zakon o kojem me pitate - rekao je Čubrilović.