latinica  ћирилица
26/02/2021 |  10:59 ⇒ 11:03 | Autor: SRNA

Dačić: Od Vučića da ne traže da prizna Kosovo

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je povodom najava da bi Vašington i Brisel mogli da dostave Beogradu "non-pejper", neformalni dokument sa zahtjevom da prizna Kosovo, da s tim papirom ne treba da dolaze kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Pominje se da se spreman neki `non-pejper` da se nametne priznanje /Kosova/. Sa tim papirom ne treba da dolaze kod Vučića, nema potrebe da neko gubi vreme na tim stvarima. Sto puta smo rekli da želimo dijalog i kompromis, ali to ne podrazumijeva priznanje /Kosova/ - rekao je Dačić.

On je dodao da albanska strana očekuje da Srbiju "ponovo bombarduju da bi to potpisala", a svima je jasno da je to nemoguće i da se situacija promijenila.

Dačić je naveo da Srbija nije ista kao prije 10 godina, a i da Priština više nigdje ne može da uđe u neku međunarodnu organizaciju, te naveo da danas u Generalnoj skupštini UN ima više zemalja koje ne priznaju Kosovo.

- To je dovoljno da ne mogu da rade šta hoće - rekao je Dačić za TV "Prva".

On je naveo da, nakon dolaska administracije DŽozefa Bajdena na vlast u SAD, neki očekuju da će se sve vratiti na "fabrička podešavanja", jer je to administracija koja je dovela do nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao da se Srbija pokazala kao konstruktivan i pouzdan partner, koji ispunjava obaveze, a Priština je pokazala neozbiljnost i odsustvo želje da dođe do bilo kakvog dogovora.

Komentarišući u medijima najavljene za iduću semicu posjete predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i američkog zvaničnika Metjua Palmera, Dačić je ocijenio da se u Beogradu uvijek postavi pitanje "a šta su sada smislili, imaju li neke nove formulacije"?

Pojedini mediji preneli su juče da Brisel i Vašington u koordinaciji pripremaju "non-pejper" u kome će od državnog vrha Srbije tražiti da se obaveže da prizna Kosovo, ali i da preispita odnose sa Rusijom i Kinom.

Ta pisanja su iz u EU ocijenili kao "neosnovane spekulacije".