latinica  ћирилица
26/02/2021 |  12:06 ⇒ 12:07 | Autor: TANЈUG

Od 1. jula ukida se naplata rominga na Zapadnom Balkanu

Naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana biće ukinuta od 1. jula ove godine, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić kaže da je naredni korak smanjenje troškova rominga između Zapadnog Balkana i EU.
Јeftinije cijene rominga (foto: rcc.int) -
Јeftinije cijene rominga (foto: rcc.int)

Najavila je da će plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU biti pripremljen do kraja 2021.

Matićeva je za Tanjug rekla da će u međuvremenu od 1. jula 2021. godine, cijena za pozive, SMS poruke i prenos podataka u romingu u regionu Zapadnog Balkana odgovarati cijeni koju građani plaćaju unutar svoje matične mreže.

Korisnici će plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primjenjuju u domaćem saobraćaju. U prethodnom periodu cijene su snižavane na svakih šest mjeseci i posljednja prosječna cijena za minut razgovora za odlazne pozive iznosila je oko 11 dinara, što je sniženje za oko 60 odsto.

Za poruku građani već sada, kaže, plaćaju prosječno duplo manje, s obzirom na to da je cijena SMS poruke sa oko devet dinara snižena na oko četiri dinara.

Kako je navela ministarka, prenos podataka po megabajtu je sa oko 30 dinara, snižen na oko četiri dinara, odnosno za oko 90 odsto.

Matićeva je rekla da je, u okviru realizacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan, nakon ukidanja troškova rominga na teritoriji Zapadnog Balkana predviđeno preduzimanje koraka za smanjenje troškova rominga između Zapadnog Balkana i EU.