latinica  ћирилица
26/02/2021 |  12:23 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Visuć grad kod Drvara - radnim akcijama do turističke atrakcije (FOTO/VIDEO)

Ostaci srednjovjekovnog Visuć grada nedaleko od Drvara raskrčeni su radnom akcijom, rekao je Srni predsjednik drvarskog Udruženja "Nagrađe - Crna kraljica" Časlav Šobot.
Visuć grad, Drvar - Foto: RTRS
Visuć grad, DrvarFoto: RTRS

- Narednih dana krčimo put za rječicu Visućicu i pećinu Konjušaricu. Radićemo i na prikupljanju novca za asfaltiranje puta do srednjovjekovnog grada koji će biti prava turistička atrakcija - najavio je Šobot.

On je rekao da je u planu i izgradnja crkve na lokalitetu srednjovjekovnog Visuć grada i zaštita ostavštine grada, kao i brendiranje rakije kruške iz sela Nagrađe.

Radna akcija na Visuć gradu (Foto: Srna)

- Svakog dana stižu nam turisti. Naša želja i cilj je da cijeli svijet čuje za Visuć grad, koji je dokaz viševjekovnog srpskog prisustva u Drvaru - naglasio je Šobot.

U selu Nagrađe, nadomak Drvara, pronađeni su temelji crkve za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH.

Radna akcija na Visuć gradu (Foto: Srna)

Srednjovjekovna Bosna imala je oko 300 dvoraca.

U dobro skriveni Visuć grad, kod današnjeg Drvara, bježeći od Turaka, došao je kralj Stefan Tomašević sa suprugom Јelenom i njihovim sinom Lazarom, pričaju Srni mještani Nagrađa, čije se njive i kuće nalaze uz ovo kulturno-istorijsko blago.