latinica  ћирилица
26/02/2021 |  12:53 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Gračanica: Protest zbog pritvaranja osmorice srpskih mladića

Ispred stanice policije u Gračanici danas je tridesetak učenika Ekonomsko-trgovinske škole i Gimnazije iz Lapljeg Sela održalo miran protest, tražeći da osmorica srpskih mladića, kojima je, zbog učešća u tuči, određen pritvor do mjesec dana, odmah budu puštena na slobodu.
Protest Srba u Gračanici - Foto: SRNA
Protest Srba u GračaniciFoto: SRNA

Uz povike "Ne damo braću!", "Pravda za braću!" i parole podrške, srednjoškolci su od pravosudnih organa, te posebno od jednog od roditelja vršnjaka koji su učestvovali u tuči zatražili da se srpskim mladićima omogući da se brane sa slobode.

Јedna od učenica Ekonomsko-trgovinske škole rekla je za Srnu da vršnjaci uhapšenih srednjoškolaca neće odustati od okupljanja i protesta jer znaju da njihovi drugovi iz razreda i oni koji su prije godinu dana završili školu jesu odgovorni, ali nisu zaslužili da budu pritvoreni i da krivično odgovaraju.

- Svi smo zgroženi i svi osuđujemo taj slučaj, ali našim drugovima, ukoliko ne budu pušteni na slobodu, biće onemogućeno dalje školovanje i upravo zato tražimo da budu na slobodi - navela je ona.

Miodrag Kostić, mještanin Gračanice, revoltirano kaže da uz djecu odgovornost snose političari koji su preuranjenim izjavama samo podgrijali želju Prištine da se među Srbe ubaci zlo.

- Albanci se ovome raduju, dok naša djeca, njihove porodice i svi mi tugujemo i strahujemo da će uhapšeni mladići u pritvorskim centrima biti izloženi torturama i da će za cijeli život trpiti posljedice - naveo je on.

Danas se okupilo manje srednjoškolaca jer je Kosovska policijska služba izdala naredbu o zabrani okupljanja, te zaprijetila da će protiv roditelja maloljetnika biti podnesene prekršajne prijave zbog nepoštovanja epidemioloških mjera.