latinica  ћирилица
26/02/2021 |  13:52 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Јačati saradnju skupština Srpske i Vojvodine

Predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina na današnjoj video-konferenciji izrazili su opredijeljenost za jačanje i unapređenje saradnje ova dva parlamenta, a samim tim i Srpske i ove pokrajine.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

Donesen je zaključak kojim se podržava i podstiče stvaranje sistemskih preduslova za formulisanje i sprovođenje politika kojima će to biti realizovano.

Predstavnici Narodne skupštine Srpske i Poslanička grupa prijateljstva i saradnje Skupštine AP Vojvodine sa Narodnom skupštinom Srpske zaključili su da treba podržavati i podsticati saradnju između institucija koje su relevantni subjekti u korištenju finansijskih izvora za realizaciju zajedničkih projekata u okviru programa EU i grantova iz drugih izvora, i na regionalnom i na na lokalnom nivou u AP Vojvodini i Srpskoj.

Usvojenim zaključcima podržavaju se i podstiču predstavnici lokalnih i regionalnih nivoa vlasti u AP Vojvodini i Republici Srpskoj da svojim angažovanjem pruže podršku za uspostavljanje dobre prakse u svim oblastima saradnje, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Zaključeno je da se podržava i podstiče jačanje parlamentarne saradnje kroz realizaciju aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva, razmjenu iskustava i produbljivanje saradnje poslanika i radnih tijela Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske, kao i jačanje saradnje stručnih službi dva parlamenta.

Učesnici video-konferencije iz Narodne skupštine Srpske bili su poslanici Srđan Mazalica, Dušica Šolaja i Andrea Dorić, te generalni sekretar Nebojša Zgonjanin.

Učesnici iz Skupštine AP Vojvodine bili su: Aleksandar Zirojević, predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Srpske, Boris Novaković, predsjednik Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Јedinstvena Srbija, te generalni sekretar AP Vojvodina Nikola Banjac.

Gost video-konferencije iz Pokrajinske vlade bio je Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Mazalica je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka saradnje dva parlamenta, ističući da je prošlogodišnje ambiciozne planove, uz uključenje izvršne vlasti, zaustavila pandemija virusa korona.

On je istakao da je saradnju Republike Srpske i Vojvodine potrebno proširiti posebno kada je riječ o poljoprivredi i visokom obrazovanju, kroz regionalne projekte, te tematskim susretima narodnih poslanika.

Šolaja je izrazila zahvalnost za pomoć koju Vlada Vojvodine pruža lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Zirojević je rekao da su upravo ovakvi susreti kojima se planira i inicira realizacija zajedničkih inicijativa u oblasti privrede, nauke i tehnologije, kulture, zdravstva, obrazovanja i u svim drugim oblastima koje utiču na kontinuirani regionalni razvoj, ključni zadatak rada Poslaničke grupe prijateljstva.

- Pandemija nas je naučila da moramo da budemo solidarni. Uspešna realizacija inicijativa i aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva ne bi bila moguća bez bratske i prijateljske podrške Narodne skupštine Republike Srpske - rekao je Zirojević.

Sofić je naglasio dobru saradnju sa Republikom Srpskom u svim segmentima i svim nivoima vlasti, ističući da će proširenjem ingerencija pokrajinskog Fonda za izbjeglice i raseljena lica i na saradnju sa Srbima u regionu zajednički projekti biti još konkretniji.

Organizator video-konferencije bila je Skupština AP Vojvodine.

Konferencija je održana i zaključci usvojeni na bazi protokola o namjerama Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske iz 2011. godine, Memoranduma o saradnji službe dva parlamenta iz 2017. godine, kao i Protokola o saradnji AP Vojvodine i Republike Srpske iz 2018. godine.

Programom rada polovinom godine planiran je radni sastanak delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i članova Predsjedništva Poslaničke grupe prijateljstva AP Vojvodine čija tema će biti saradnja skupštinskih radnih tijela

Nakon toga u Novom Sadu bi trebalo da bude predstavljen Prijedlog o saradnji relevantnih institucija AP Vojvodine sa nadležnim institucija Republike Srpske i lokalnim samoupravama. Program predviđa i zajedničke aktivnosti na unapređenju rada službi i razmjenu iskustava u tom smislu.