latinica  ћирилица
26/02/2021 |  14:11 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Uskoro finansijska pomoć za Srbe na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da svi koji žive u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji mogu da očekuju novu finansijsku pomoć, kao i nove infrastrukturne projekte.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

- Želimo da ljudi nastave da se bore i da čuvaju svoja ognjišta - rekao je Vučić novinarima u Kuršumliji, nakon sastanka sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, na kojem je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji na Kosmetu.

Prema njegovim riječima, dogovor je da se uplati posebna finansijska pomoć ljudima koji žive na Kosmetu, što je između 12.000 i 14.000 ljudi.

- To je direktan poklon, a svaki čovjek i svako dijete dobiće po 100 evra dodatnog novca. Nezaposlenima će biti dato po 200 evra. To je ogroman novac, ali mi želimo time da pomognemo posebno siromašnom dijelu stanovništva. Јedna petočlana porodica može da dobije i do 700 evra - rekao je Vučić.

On je dodao da je upoznao Srbe sa Kosmeta sa konkretnim budućim projektima Srbije u srpskim sredinama u ovoj pokrajini, čime će se pokazati koliko je snaga srpske države veća nego u prethodnom periodu.

Vučić je rekao da se na sastanku razgovaralo o predstojećem dolasku izaslanika EU Miroslava Lajčaka i nastavku razgovora i dijaloga u Briselu, te sa kakvim se problemima Srbija suočava.

- Јa sam Srbe sa Kosova i Metohije upoznao sa dolaskom Lajčaka, o bezbjednosnim problemima na Kosmetu, ali i konkretnim projektima. Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica, kao i novi KC u Gračanici, novi putevi, sve su to budući projekti. Govorili smo o posebnim projektima o Kosovskom Pomoravlju, ali i o Štrpcu - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić kaže da vidi da se albanskim političarima ne sviđa Briselski sporazum, ali da mogu da nastave da pokazuju nervozu, a da će Srbija nastaviti da radi svoj posao.

On je rekao da je moguće odlaganje održavanja za večeras planirane sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na kojoj je trebalo da se razgovara o borbi protiv organizovanog kriminala.

- Dobio sam određene informacije, moguće je pomjeranje sjednice. U svakom slučaju borba protiv organizovanog kriminala će biti nastavljena. Kada građani Srbije čuju i vide o čemu se sve radi, biće šokirani - rekao je Vučić.

Predsjednik Srpske liste, koja je u srpskim sredinama ostvarila ubjedljivu pobjedu na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosmetu, Goran Rakić rekao je da uspjeh te liste nije samo njena pobjeda, već pobjeda srpskog jedistva.

- Nama ovi sastanci znače jer tu pupčanu vrpcu sa državom Srbijom niko neće moći da preseče. Tražili smo još ovakvih sastanaka, nadam se još jednom susretu - rekao je Rakić nakon sastanka održanog u kasarni "Toplički ustanak".