latinica  ћирилица
26/02/2021 |  14:43 | Autor: SRNA

Dodik: Želimo da podržimo zaštitu domaće proizvodnje (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da institucije Srpske žele da podrže zaštitu domaće proizvodnje, te podsjetio da je s tim ciljem Vlada Srpske uputila Savjetu ministara zahtjev da se uvedu određene zabrane i povećaju takse za uvoz mesa.
Milorad Dodik (foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Milorad Dodik (foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Nažalost, neki iz Federacije BiH to neće, ali ponovo ćemo na Savjetu ministara razgovarati o tome, pa ćemo vidjeti. Stav poljoprivrednih proizvođača znamo, ali ćemo o tome i dodatno razgovarati - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da će članovi ove stranke sutra razgovarati sa poljoprivrednim proizvođačima iz Srpske, te napomenuo da dolazi proljetna sjetva, koja je ključni događaj u oblasti poljoprivrede.

- Imali smo niz mjera koje su se, nažalost, uvijek razbijale na priči o sukobu između različitih poljoprivrednih udruženja koliko zahvataju ili ne zahvataju prelevmana i podrške koja ide iz budžeta - rekao je Dodik.

Naveo je da će na sastanku biti analizirano da li je adekvatan sadašnji sistem podsticaja koji obuhvata samo one koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, a da izvan toga ostaje značajan broj poljoprivrednika koji ne mogu da koriste te podsticaje.

- Mislimo i da su neka udruženja privatizovana i da su isključivo u vezi sa promocijom samo nekoliko pojedinaca u njima. O tome želimo otvoreno da govorimo i da vidimo na koji način sredstva koja su izdvojena iz budžeta u iznosu više od 70 miliona KM što je više moguće dođu do poljoprivrednih proizvođača - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da postoji mogućnost da se promijeni način dodjele podsticaja, tako što će se usmjeriti na sve poljoprivredne proizvođače, bez obzira da li su registrovani ili ne.

- Ili da napravimo sistem za one koji su registrovani kao gazdinstva i za one koji nisu registrovani, ali se očigledno bave poljoprivredom - rekao je Dodik.

Podsjetio je da rukovodstvo stranke pokušava da u dane vikenda organizuje sastanke sa različitim strukturalnim organizacijama u društvu, kako bi se čulo njihovo mišljenje, te ocijenile i prihvatile sugestije.

- Cilj je da pokušamo da se prilagodimo i promijenimo način djelovanja i rada partije upravo tim sugestijama koje dobijemo - rekao je Dodik.

On je dodao da je prošlog vikenda održan sastanak sa predstavnicima medija, te da će biti i još jedan krug sastanka sa univerzitetskim radnicima, kao i da je u planu i sastanak sa vlasnicima velikih, ali i manjih preduzeća Republike Srpske.