latinica  ћирилица
26/02/2021 |  14:47 | Autor: SRNA

"Nema promjene Ustava bez dogovora Srpske i FBiH" (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svaka promjena ustavne materije u BiH podrazumijeva prethodni sporazum strana u Dejtonskom sporazumu, a to primarno znači Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Kada se mi dogovorimo, onda se može ići u raspravu. Nikakve druge incijative nisu predviđene, niti ćemo mi biti u tome - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući inicijativu koju je nekoliko organizacija iz regiona uputilo OHR-u a u vezi promjene Ustava BiH.

Dodik je napomenuo da OHR nije nadležan za ovo pitanje, te da je nezakoniti rad visokih predstavnika išao za tim da nametne zakone, a onda pribavi saglasnost lokalnih parlamenata da te zakone potvrde.

- Visoki predstavnik je samo nadležan za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i ništa više. Čak ni Pedi Ešdaun nije smio ući u ustavnu materiju Ustava BiH. Oni su to zaobilazno nešto mijenjali, ali nije smio da uđe u intervenciju jer to nije bila njegova nadležnost - objasnio je Dodik.

Dodik je naveo da padaju u vodu sva velika očekivanja da će sada međunarodna zajednica "to nešto poravnati i kako će eliminisati Republiku Srpsku".

- To nije održivo. Mi hoćemo dijalog, ali imamo svoje jasne stavove. Ti jasni stavovi mnoge narviraju, ali mi tražimo da se sve preispita ako žele da razgovaramo o ustavnim promjenama. U Ustavu nema vojske, nema Suda BiH, nema indirektnih oporezivanja, nema obavještajne službe, te mnogo čega, što ovi predlagači žele da obuhvate u Ustavu i time završe jednu fazu prevare koju su ovdje svjesno planirali da sprovedu u BiH. Naravno da ćemo mi to veoma ponosno odbiti - poručio je Dodik.

Dodik je u ime Republike Srpske zahvalio sudiji Okružnog suda u Banjaluci Milanu Blagojeviću koji je odbio primijenu Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH.

- Trebali smo hrabre sudije koji će se tako ponašati. Ali, OHR je i napravio sistem sudija i tužilaca onakakv kakav njima odgovora. Јa se i ime Republike Srpske zahvaljujem Blagojeviću za hrabrost i pravičnu odluku da zakon ne primijeni - rekao je Dodik.

On je objasnio da zakon nije valjan, da nije donesen u proceduri, te da predstavlja samo blefiranje visokih predstavnika, zbog čega bi bilo normalno da svaki ozbiljan sud i sudija to odbiju.