latinica  ћирилица
26/02/2021 |  15:20 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

U Beogradu tribina "Republika Srpska pred novim izazovima"

U Beogradu je u toku tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i informativno-političkog portala "Sve o Srpskoj".
Beograd - tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" - Foto: SRNA
Beograd - tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima"Foto: SRNA

Tribina se održava povodom 9. januara - Dana Republike i 28. februara dana donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Tribini prisustvuje i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Ništa ovde ne može uraditi Amerika, izuzev radikalnim metodama, ništa ovde ne može uraditi bilo ko drugi osim nas samih. Naša svijest o tome da smo mi odlučujući faktor i da ovde imamo životne mandate, a ne političke mandate nas opredjeljuju - naglasio je Dodik.

Na tribini govore analitičari Nenad Kecmanović, Aleksandar Pavić, Darko Tanasković, Srđa Trifković i Siniša Ljepojević, a preko konferencijske video-veze će se uključiti analitičari Јelena Guskova iz Moskve i Stiven Majer iz Vašingtona.

U ime organizatora skup je otvorio šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a razgovor će moderirati glavni urednik portala "Sve o Srpskoj" Đuro Bilbija.

Među pitanjima na kojima se očekuju odgovori na tribini to da je nova američka administracija već prvih sedmica mandata najavila angažovanje na zapadnom Balkanu kao jedan od svojih spoljnopolitičkih prioriteta.

Osim toga, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko već je pojačao pritiske na rukovodstvo Republike Srpske, bez saglasnosti ruskog ambasadora u Savjetu za sprovođenje mira /PIK/, dok bošnjački političari Srbe nazivaju lošim narodom, osporavaju mu konstitutivnost i pripisuju mu čak i fašizam.

- Postavlja se pitanje kako Republika Srpska treba da odgovori na ove sinhronizovane izazove. Sve su ovo pitanja na koja očekujemo da ćemo dobiti odgovore na ovoj tribini - dodaje se u saopštenju.