latinica  ћирилица
26/02/2021 |  15:39 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Cicović: Odgovor na zapadnopolitičke pritiske na Srpsku

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović istakao je da tribina "Republika Srpska pred novim izazovima", uz učešće uvaženih gostiju iz Srbije, Srpske i svijeta, predstavlja vrijedan odgovor, ne na zapadnopolitičke pritiske na Srpsku, nego na pitanja "koja sami sebi postavljamo za vrijeme i poslije svih tih pritisaka".
Mlađen Cicović (foto: UNS) -
Mlađen Cicović (foto: UNS)

Obraćajući se na skupu upriličenom u pres-centru Udruženja novinara Srbije povodom 9. januara - Dana Republike i 28. februara dana donošenja prvog Ustava Republike Srpske, Cicović je izrazio uvjerenje da će naučni pristup pomoći da odgovori srpske politike na razne izazove budu dobri i korektni.

- Vjerujem da će naučni pristup u sagledavanju novih izazova, koji pred Republikom Srpskom stoje na vrhu nagomilanih starih pitanja postavljanih poslije govora, pisanja i djelovanja čiji je cilj uvijek bio rušenje ili bar umanjenje značaja Republike Srpske, u dobroj mjeri pomoći da i ubuduće odgovori srpske politike budu dobri i korektni, iako ne uvijek djelotvorni - rekao je Cicović.

On je naveo da će biti obrađeno dosta podtema kroz izlaganja učesnika ove tribine u svjetlu informacije da je nova američka administracija već prvih sedmica mandata najavila angažovanje na Balkanu kao jedan od svojih spoljnopolitičkih prioriteta.

Cicović je napomenuo i da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pojačao pritiske na rukovodstvo Republike Srpske, bez saglasnosti ruskog ambasadora u Savjetu za sprovođenje mira /PIK/, te podsjetio na stavove od Sarajeva i Bisela do SAD i moguće najave novih obojenih revolucija.

On je najavio da će biti riječi i o značaju Republike Srpske u očuvanju mira i jedinstva Srba na Balkanu, kao i o uvjerenju da je vrijeme za djelovanje, te o odnosu geopolitičke ravnoteže i Republike Srpske i stalnih pokušaja rušenja i odbrane Ustava.

Cicović je podsjetio da tribinom "Republika Srpska pred novim izazovima" Predstavništvo počinje u Beogradu obilježavanje značajnih datuma, 9. januara Dana Republike uz obilježavanje 28. februara, dana u kojem je usvojen prvi Ustav Republike Srpske.

On je napomenuo da će obilježavanje biti nastavljeno, u skladu sa uslovima propisane zaštite od virusa korona, specifičnim TV prijemom, odnosno kolažnom emisijom u nedjelju, 28. februara, u 20.00 časova na drugom programu Radio-televizije Srbije i na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske.

Emisija će biti prikazana na programima još 41 lokalne i regionalne televizije u Srbiji - od Subotice do Dimitrovgrada, od Užica do Vršca, u terminima prema programskoj šemi tih televizija.

Organizatori tribine su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i informativno-politički portal "Sve o Srpskoj".

Tribina je upriličena u okviru proslave u Srbiji 9. januara Dana Republike uz obilježavanje 28. februara, dana u kojem je usvojen prvi Ustav Republike Srpske.

Republika Srpska obilježava 9. januar kao dan Republike jer je tog datuma 1992. godine osnovana u Sarajevu pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, a tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.