latinica  ћирилица
26/02/2021 |  15:46 | Autor: SRNA

Košarac: Tvrdnje o zabrani izvoza pilećeg mesa u EU su spekulacije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac danas je tokom posjete tešanjskoj firmi "Madi" odbacio kao spekulacije tvrdnje da će 31. marta biti zabranjeni izvoz pilećeg mesa iz BiH u zemlje EU.
Tešanj - Košarac u posjeti firmi MADI - Foto: SRNA
Tešanj - Košarac u posjeti firmi MADIFoto: SRNA

- I dalje ćemo predano raditi na primjeni svih onih standarda koji su neophodni da bi se naši privrednici iz oblasti mesne industrije zadržali na tržištima EU. Odbacujemo spekulacije kakve su bile prethodnih nekoliko dana da će 31. marta biti zabranjeni izvoz pilećeg mesa iz BiH u zemlje EU - rekao je Košarac novinarima.

Košarac je istakao da ima intenzivne kontakte sa Delegacijom EU i dodao da ni EU ne posjede takve podatke.

- Istina je da pitanje referentne laboratoriji moramo riješiti u nekom narednom periodu. Na tome Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa intenzivno radi zajedno sa entitetskim ministarstvima i koordinacijom peradara - rekao je on.

Košarac je napomenuo da postoji rješenje koje će sigurno dati vjetar u leđa da tržište EU ostane stabilno kako bi, ne samo "Madi", nego i druge kompanije u BiH mogle da imaju svoje razvojne planove u tom smislu.

- Sa EU i Delegacijom EU u Sarajevu smo otvorili pitanje izvoza konzumnih jaja iz BiH u zemlje Unije. Očekujemo da resorno federalno ministarstvo dopuni Upitnik, što je neophodno, i to ćemo u nekom budućem vremenu imati omogućeno - dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, to je vrlo jasna poruka privrednoj zajednici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH da je i tržište EU pristupačno za kompanije iz BiH.

On vjeruje da će se obezbijediti značajno veći obim spoljnotrgovinskog prometa kroz posvećivanje veće pažnje ispravnosti, kvalitetu i standardima, koje preuzimaju kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Košarac je posebno zadovoljan činjenicom da je juče tokom sastanka sa ministrom poljoprivrede Turske Bekirom Pakdemirlijom definisan nastavak spoljnotrgovinskog prometa crvenog mesa, što predstavlja ohrabrenje primarnim proizvođačima u BiH i klaoničarskim kompanijama da će u narednom periodu izvoz biti nastavljen.

Radi obezbjeđivanja tržišta za mesoprerađivačke proizvode iz BiH, Košarac je naglasio da će u narednim danima intenzivno raditi sa predstavnicima nadležnih tijela u Turske da se veterinarski sertifikati usaglase.

- Sa ministrom poljoprivrede Turske sam iznio jasan podatak da je u oblasti poljoprivrede BiH u 2020. godini imala povećan izvoz za 3,69 odsto ili pet miliona KM. To je dobra poruka da imamo kapacitet da obezbijedimo takav spoljnotrgovinski promet u ovom slučaju sa Turskom - dodao je on.

Kad je riječ o kompaniji "Madi", Košarac rekao da ga posebno raduje da ova firma u kojoj radi 621 radnik, sa godišnjim prihodom od blizu 160 miliona KM i blizu 700 kupaca, primjenjuje sve mogući standardi u oblasti mesne industrije.

- To govori da "Madi" titulu najbolje mesne industrije iz 2018. i 2019. godine nosi argumentovano", dodao je Košarac.

Izvršni direktor firme "Madi" Edin Јabandžić izrazio je zahvalnost ministru Košarcu, koji je odlučio da se sastane sa privrednicima iz Tešnja i da se na terenu konkretno upozna šta se dešava u svijetu peradarstva.

Јabandžić je naveo da ima intenzivne kontakte sa ministrom Košarcem i izrazio nadu da će dosadašnja uspješna saradnja sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara biti podignuta na još viši nivo.

On je u ime Koordinacionog odbora peradara u BiH naglasio da je peradarstvo, odnosno, živinarstvo grana u koju vrijedi ulagati i koja ima ozbiljne potencijale.

- To je idealna prilika da zadržimo ljude na selu. Peradarstvo je brzorastuća grana. Prije pet ili šest godina smo prešli kapacitete koje smo imali prije početka rada u BiH - rekao je on.

Јabandžić je izrazio nadu da će tokom narednog sastanka s ministrom Košarcem biti u prilici da se pohvali sa još boljim rezultatima.