latinica  ћирилица
26/02/2021 |  16:52 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Obilježeno 17 godina od pogibije Borisa Trajkovskog

Na spomen-obilježje na Matića brdu kod Stoca danas su položeni vijenci povodom 17 godina od pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je sa osmoro saradnika i članova posade stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska na investicionu konferenciju u Mostar.
Pomen Borisu Trajkovskom - Foto: RTRS
Pomen Borisu TrajkovskomFoto: RTRS

Vijence su položile delegacije Vlade Sjeverne Makedonije, kabineta makedonskog predsjednika, Vojske Sjeverne Makedonije, Savjeta ministara, Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara, Vlade Federacije BiH /FBiH/, grada Mostara i Udruženja makedonskih građana u BiH.

Zamjenik predsjednika makedonske Vlade za borbu protiv korupcije i kriminala Ljupčo Nikolovski rekao je da je Trajkovski bio mudar, iskren i otvoren političar, te da je bio poštovan - ne samo u Sjevernoj Makedoniji, nego i u regionu i šire.

- Važio je za iskrenog, hrabrog i otvorenog lidera, od kojeg možemo mnogo da naučimo i na nama je da produžimo njegovo djelo - poručio je Nikolovski.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić istakao je da će smrt Borisa Trajkovskog ostaviti neizbrisiv trag i u BiH i u Sjevernoj Makedoniji, kao i da će taj makedonski predsjednik kroz istoriju ostati zapamćen kao mirotvorac koji je bio posvećen dijalogu.

- Njegova smrt iznenadila je sve građane BiH, kao i /Sjeverne/ Makedonije. Borisa Trajkovskog žalili su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i taj dan prije 17 godina - prvi put nakon završetka ratnih sukoba, proglašen je danom žalosti na čitavoj teritoriji BiH - istakao je Lučić.

Lučić je naglasio da, oni koji su poznavali Trajkovskog, kažu da je bio smiren političar, mudar i moderan i zato će njegove ideologije ostati uklesane u temelje srećnije i bolje budućnosti Balkana.

Avion makedonske Vlade srušio se 26. Februara 2004. godine na području sela Rotimlja, između Mostara i Stoca, a osim Trajkovskog, u nesreći su stradali savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog Ministarstva spoljnih poslova Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

O padu aviona godinama je bilo mnogo nedoumica, međutim, u završnom izvještaju međunarodne komisije koja je vodila istragu navedeno je da su pilotske greške glavni uzrok ove avionske nesreće.