latinica  ћирилица
26/02/2021 |  16:53 ⇒ 16:55 | Autor: SRNA

Trivić: Do 1. decembra izraditi novu strategiju obrazovanja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić zadužila je danas članove radne grupe za izradu strategije predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja Republike Srpske od 2022. do 2030. godine da do 1. decembra ove godine izrade novu strategiju obrazovanja.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

Strategija razvoja obrazovanja Republike Srpske za period 2016-2021. godina ističe krajem ove godine, te je neophodno pristupiti izradi novog strateškog dokumenta kojim će biti obuhvaćen duži period strateškog djelovanja u oblasti vaspitanja i obrazovanja Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada Republike Srpske je na tematskoj sjednici 29. avgusta 2019. godine donijela zaključak o sprovođenju reformskih procesa u oblasti vaspitanja i obrazovanja, s ciljem unapređenja vaspitno-obrazovnog sistema, a kojima su definisani dalji koraci obrazovne politike Republike Srpske.

- Budući da je krajem decembra 2019. godine Vlada usvojila Akcioni plan sprovođenja reformskih procesa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj sa jasnim rokovima za realizaciju, nosiocima aktivnosti i očekivanim rezultatima, potrebno je za duži vremenski period nastaviti sa ostvarivanjem mjera i aktivnosti utvrđenih Akcionim planom, te sistemski raditi na razvoju i unapređivanju kvaliteta obrazovanja - navodi se u saopštenju.

Radnu grupu čine predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Republičkog pedagoškog zavoda, Zavoda za obrazovanje odraslih, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Filozofskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca, Zanatsko preduzetničke komore i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.