latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:14 | Autor: SRNA

Hrvatska: Od ponedjeljka popuštanje mjera

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske objavio je danas šest odluka koje se odnose na popuštanje mjera od ponedjeljka, 1. marta, a koje, između ostalog, predviđaju otvaranje terasa kafića i radno vrijeme od 6.00 do 22.00 časa.
Zagreb (Foto: nacional.hr) -
Zagreb (Foto: nacional.hr)

Šef Štaba i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da gosti mogu biti posluživani na terasama, ali samo na otvorenim dijelovima objekata, dok se pregrade moraju ukloniti kako bi vazduh mogao da cirkuliše.

Stolovi i dalje moraju biti međusobno udaljeni tri metra kako bi se obezbijedilo rastojanje među gostima za različitim stolovima od minimalno metar i po, a nije dopušteno puštanje muzike kako gosti ne bi glasno pričali i tako povećavali rizik od zaraze.

Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta, koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, neophodno je nositi masku.

Kada je riječ o sportu, dopušteni su samo treninzi bez kontakata među sportistima, dvorane se moraju redovno provjetravati, a u tim sportskim objektima jedno lice može zauzimati 20 metara kvadratnih.

Treninzi grupnih sportova, poput fudbala i košarke, mogu se održavati, ali samo tako da se radi na kondiciji i vještinama koje ne uključuju međusobni kontakt, odnosno može se trenirati, ali bez utakmica u kojima dolazi do kontakta.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će danas biti objavljena nova uputstva o testiranju i karantinu, koji će za sve biti vraćen na 14 dana, umjesto 10 dosadašnjih.