latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:19 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Dan Svetog Simeona Mirotočivog u sjećanje na Stefana Nemanju (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara obilježavaju Dan Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje.
Stefan Nemanja - Foto: RTRS
Stefan NemanjaFoto: RTRS

Stefan Nemanja bio je osnivač dinastije Nemanjića koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka. Na današnji dan 1.199. godine Stefan Nemanja se upokojio u Hilandaru.

Stefan Nemanja bio je veliki vladar srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države. On je uspio je da proširi tadašnju srpsku državu i aktivno se borio protiv bogumila i jeretika, štiteći pravoslavlje.

- Ono po čemu je najviše poznat sa strateškog položaja su njegova osvajanja i obnavljanja određenih oblasti, tako je obnovio svoju djedovinu Zetu, gdje je i rođen. Zatim su njegova osvajanja išla ka dolini Morave, učvrstio je srpsku vlast na području Kosova i Metohije, današnje sjeverne Albanije. Pravac ekspanzije države bio je prema Nišu i Skoplju - rekao je istoričar Dejan Došlić.

Stefan Nemanja je, po mišljenju mnogih, bio jedan od rodonačelnika Srpske pravoslavne crkve, jer je pravoslavlje uspostavio kao državnu religiju. U poznim godinama, nakon što je predao vlast, Stefan Nemanja se zamonašio i dobio ime Simeon.

- Zamonašio se u svojoj najvažnijoj zadužbini manastiru Studenica. Tu se zamonašila i njegova supruga, dok je Nemanja otišao kod svog sina u Svetu Goru i tu su, kako kasnije njegov biograf piše, na mjestu koje je bilo lovište podigli manastir Hilandar, kao najznačajniji srpski manastir - podsjetio je Došlić.

Stefan Nemanja, odnosno Simeon Mirotočivi, najveći trag u srpskom narodu ostavio je kroz ktitorsko djelovanje.

Njegova prva zadužbina je manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije.

Kao pomen na jednog od najvećih srpskih vladara i začetnika svetorodne dinastije Nemanjića, u centru Banjaluke, 2014. godine postavljen je spomenik Stefana Nemanje. A od ove godine, spomenik posvećen njemu krasi i Beograd.