latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:23 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Delegacija UKC-a Srbije u UKC-u Srpske: Nastavak i proširenje dobre saradnje (VIDEO)

UKC Srbije i UKC Republike Srpske jačaju saradnju u svim oblastima. Medicinski stručnjaci iz Srbije danas su u Banjaluci održali predavanje o iskustvima s virusom korona, te vakcinama protiv kovida-19.
Delegacija UKC-a Srbije sa direktorom Đajićem - Foto: SRNA
Delegacija UKC-a Srbije sa direktorom ĐajićemFoto: SRNA

"Sars-Kovid 2 Šta se pitamo poslije godinu dana pandemije" naziv je predavanja koje je virusolog Ana Banko održala zdravstvenim radnicima Srpske. Kovid je već godinu dana sa nama i jedino zajedničkim djelovanjem više medicinskih oblasti i zajedničkom saradnjom možemo mu se suprotstaviti, kaže Banko.

- Sumiraćemo sve o Sars Kovid 2 virusu, prije svega izazpvima pred nama. Јa kao viruasolog prije svega o samom procesu vakcinacije i kontraverzama oko samog procesa vakcinacije - istakla je Ana Banko, virusolog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Saradnja UKC-a Republike Srpske kao centra zdravstvenog sistema Srpske i UKC-a Srbije kao kičme zdravstvenog sistema Srbije traje godinama.

- Dolazim godinama da zajedno sa kolegama ORL operiše. Sada je situacija oko kovida takva da smo prilagodili svoju saradnju - naglasio je Јovica Milovanović, zamjenik generalnog direktora UKC Srbije.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić zahvalio je danas svim zdravstvenim radnicima Srbije za doprinos razvoju zdravstvenom sistemu Srpske i u liječenju pacijenata, kao i u edukaciji domaćeg kadra.

- Zahvaljujem ljekarima iz Srbije koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju zdravstvenog sistema Srpske. Kolega je danas imao i operaciju - poručio je Đajić.

Delegacija iz Beograda posjetila je UKC Srpske radi još čvršće saradnje. Eminentni stručnjaci iz Beograda predstavili su svoja, ali i iskustva svjetskih stručnjaka iz svojih oblasti.