latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:48 | Autor: SRNA

Guskova: Srpsku podržava Rusija

Ruski akademik Јelena Guskova izjavila je danas da Zapadu neće uspjeti da oslabi poziciju Republike Srpske i podijeli društvo jer Rusija podržava Srpsku.
Јelena Guskova - Foto: RT
Јelena GuskovaFoto: RT

Guskova je na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima" organizovanoj u Beogradu povodom 9. januara - Dana Republike i 28. februara dana donošenja prvog Ustava Republike Srpske, ukazala da je Rusija, zauzevši jasnu poziciju po pitanju očuvanja Dejtonskog sporazuma, uvijek izražavala podršku Srbima, koje su pokušavali i dalje pokušavaju da prisile na promjenu Ustava.

Ona je podsjetila da se Moskva zalaže za ukidanje nadležnosti visokog predstavnika, kao i za neprikosnovenost Dejtonskog sporazuma.

Guskova je navela da je stvaranje Republike Srpske – istorijski složen, dugotrajan i "mnogovektorni proces", koji je bio veoma težak u uslovima višenacionalne bivše SFRЈ i oružane borbe za očuvanje teritorije zarad sigurne egzistencije srpskog naroda.

- "Neugodni" lider Srba u BiH smeta onima koji žele da vide BiH kao unitarnu, koji čekaju ustupke kao nagradu za mogućnost sna o EU - rekla je Guskova.

Ona je ocijenila da je Republika Srpska pokvarila sve američke planove i da, ne samo da je preživjela, nego je i ojačala svoje pozicije u BiH.

- Ono što se činilo kao poraz u Dejtonu, postalo je pobjeda prema kojoj su Srbi u BiH uporno išli 25 godina - poručila je Guskova.

Ona je navela da je Dejtonski sporazum pisan kao privremeni dokument jer se mislilo da će se Srbi smiriti kada dobiju svoju autonomiju, a onda će pod čvrstom kontrolom SAD i visokog predstavnika pristati da predaju nadležnosti kako bi se učvrstila centralna sarajevska vlast.

- Veoma mi imponuje kako se prema Zapadu ponaša Milorad Dodik i kada je bio predsjednik Republike Srpske i sad, i kada je odbacio takozvane reforme čime je trebalo da se koncentriše vlast u rukama Sarajeva - rekla je Guskova.

Ona je istakla da je Republika Srpska protiv nametanja odluka, a za sistem partnerstva, za mir i saradnju među narodima u BiH.

- Dosljednost rukovodstva Republike Srpske u odbrani interesa srpskog naroda dovela je do toga da je stabilnost Srpske postala osnov stabilnosti čitave BiH - rekla je Guskova.

Ona je ukazala da srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika brine pitanje srpske integracije.

Prema njenim riječima, rukovodstvu Republike Srpske veoma je stalo do jedinstva srpskog kulturnog i duhovnog prostora na Balkanu mnogo više nego u Srbiji i ocijenila da se na tom putu treba suprotstavljati Zapadu svojim duhovnim vrijednostima i tradicijo.

- Pri tome se ne misli na ujedinjenje vojnim putem, već na očuvanje i zaštitu duhovnog i kulturnog prostora, obnovu i negovanje srpske tradicije i korijena - naglasila je Guskova.

Ona je ocijenila da SAD razrađuje i druge scenarije za uništavanje Republike Srpske i u tom kontekstu pomenula pokušaj u maju 2016. godine da organizuju obojenu revoluciju, ali da je akcija propala jer je rukovodstvo Srpske bilo promišljeno.

- Danas kriterijumu iskrenog prijatelja, stabilnog partnera i iskrenog rusofila odgovara samo malena Republika Srpska - kaže Guskova.

Organizatori tribine su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i portal "Sve o Srpskoj".

Tribina je upriličena u okviru proslave u Srbiji, 9. januara Dana Republike uz obilježavanje 28. februara, dana u kojem je usvojen prvi Ustav Republike Srpske.