latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:59 ⇒ 19:03 | Autor: SRNA

Pavić: Srbi - najnezavisniji faktor u ovom dijelu Evrope

Analitičar Aleksandar Pavić ocijenio je da se naziru pokušaji da Zapad uspostavi novi svjetski poredak, takozvano "veliko resetovanje", te da će izazov za Republiku Srpsku, kao i Srbiju, biti da očuvaju svoju slobodu u vremenu koje prijeti da ponovo postane "orvelovsko" i da to postane dio srpske "meke moći" jer se sva bitka preselila u virtuelni prostor.
Aleksandar Pavić (foto:sveosrpskoj.com) -
Aleksandar Pavić (foto:sveosrpskoj.com)

- Srbi su i dalje najnezavisniji faktor, barem u ovom dijelu Evrope - rekao je Pavić na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima", koju je u Beogradu organizovalo Predstavništvo Republike Srpske.

On je ocijenio da Republika Srpska može da bude bastion u samoj BiH za pokazivanje vizije kako čovjek, ipak, može da očuva slobodu u jednom vremenu koje prijeti da postane "orvelovsko" u svakom pogledu.

Pavić je napomenuo da je Srbija za vrijeme pandemije kovida 19 postala simbol zato što nije, kao što su uradile zemlje EU, ograničavala izbor po pitanju nabavke vakcina, te dodao da se u zapadnim, a pogotovo alternativnim medijima, sve više zna da se u Srbiji mnogo slobodnije živi i radi, nego na Zapadu, gdje su ljudi izloženi karantinima, uništavanju malih privrednika.

- To može da postane dio naše "meke moći", jer se sva bitka preselila u virtuelni, duhovni, medijski prostor. Novom vremenu tektonskih promjena treba da se prilagodimo - ne samo vojno i politički, nego i duhovno, informativno i medijski - rekao je Pavić, te ocijenio da je siguran da je po samom svom karakteru srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik toga vrlo svjestan.

Pavić je ocijenio da to može da pomogne Srbiji i Srpskoj u sticanju novih i ojačavanju starih savezništava, te istakao srpski doprinos u smislu multipolarnog izbora, ali i očuvanja sloboda u tome da ne bude da su se borili protiv virusa, a ubili ljudsku slobodu i demokratiju.

On je ocijenio da je Srbij vrlo mudro, a sa njom i Republika Srpska, uspjela da otvori vektore prema Istoku i ima sve bolje odnose sa Pekingom i Moskvom, što je zalog slobode i kakve-takve nezavisnosti u ovom vremenu koje dolazi.

- Izazov za Republiku Srpsku kao i Srbiju biće ne samo da se očuva politički, nego da ponovo stupe u arenu borbe za nove vrijednosti. Ako se pokušava nametnuti novo doba i neke nove vrijednosti, u tom smislu možemo da se vratimo u arenu kao ravnopravni partner - rekao je Pavić.

Pavić je napomenuo da u Evropi, pa i SAD, postoje sve veći otpori korona poretku koji se pokušava uvesti i preko njega to "veliko resetovanje" i centralizacija svega pod maskom - ne samo borbe protiv kovida 19, nego i borbe protiv klimatskih promjena.

Prema njegovim riječima, nije opasnost da će biti NATO bombardovanja, nego je prijetnja da će se koristiti vrlo usavršene tehnike takozvanog hibridnog ratovanja i obojenih revolucija, koje su već uspjele da sruše i jednog američkog predsjednika /Donalda Trampa.

- Opasnost koja nama prijeti nije u tome da Zapad može više da nam nametne volju kao devedesetih, već od subverzivnih djelatnosti preko opozicionih ličnosti, partija, nevladinih organizacija, medija - rekao je Pavić, navodeći da toj tvrdnji ide u prilog to što su SAD izdvojile 3,5 miliona dolara za medijske projekte na Balkanu.

Organizatori tribine su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i portal "Sve o Srpskoj".

Tribina je upriličena u okviru proslave u Srbiji, 9. januara Dana Republike uz obilježavanje 28. februara, dana u kojem je usvojen prvi Ustav Republike Srpske.