latinica  ћирилица
26/02/2021 |  19:33 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Tradicionalno dobri odnosi Srpske i Rusije (VIDEO)

Rukovodstvo Republike Srpske, u odvojenim posjetama, primilo je u nastupnu posjetu novog ambasadora Ruske Federacije u BiH, Igora Kalabuhova. Istaknuti su tradicionalno dobri odnosi Srpske i Rusije, ali i želja za daljim unapređenjem saradnje, posebno u oblasti zdravstva i ekonomije.
Željka Cvijanović sa Kalabuhovom - Foto: RTRS
Željka Cvijanović sa KalabuhovomFoto: RTRS

Unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom jedan je od prioriteta Republike Srpske, izjavila je predsjednica Željka Cvijanović.

- U ovo neko skorije vrijeme, to je oblast zdravstva koja dominira s obzirom na ovu pandemiju, ali isto tako kada je u pitanju ekonomska saradnja. I naravno, paralelno s tim da gradimo ono što je političko razumijevanje koje je zaista bilo jako dobro u prethodnom periodu. Vidimo Rusiju kao snažan faktor koji, ono što radi i globalno i ovdje regionalno, može da služi svima nama na korist. Ono što nam se najviše sviđa, to je ta činjenica privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu - naglasila je Cvijanović.

- Istaknuto je razumijevanje, koje Rusija ima kada je riječ o odnosima u BiH, a ruski ambasador naglasio je da Srpska i Rusija imaju gotovo identična mišljenja po pitanju realizacije Dejtonskog sporazuma.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Mi smo konstatovali stabilne veze između Republike Srpske i Ruske Federacije koje, mi smatramo, imaju u nekim segemntima i strateški karakter. Naravno, u fokusu su bile teme koje je gospođa Cvijanović već rekla, to je naša saradnja u domenu vakcinisanja. Mi smo dogovorili neke poteze da malo unaprijedimo ovo pitanje - naglasio je Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH.

Tokom sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine, Nedeljkom Čubrilovićem, istaknuta je saglasnost da postoji veoma dobra međuparlamentarna saradnja između Srpske i ruskih oblasti, posebno sa Gubernijom Sankt Peterburgom, ali i saradnja sa Savjetom Federalne skupštine Rusije . Teme sastanka sa premijerom Radovanom Viškovićem bile su saradnja u oblastima energetike, industrije i poljoprivrede.