latinica  ћирилица
26/02/2021 |  19:53 | Autor: SRNA

Vučić najavio značajnu novčanu pomoć srpskom narodu na Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je danas predstavnike Srba sa Kosova i Metohije o situaciji uoči posjete specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i najavio novčanu pomoć Srbije srpskom narodu u južnoj pokrajini, poručujući da će, primjera radi, porodica sa troje djece, u kojoj roditelji rade, dobiti 500 evra.
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com/ buducnostsrbijeav
) -
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com/ buducnostsrbijeav )

- Razgovarali smo kako to ide, sa kakvim problemima se suočavamo, o bezbjednosnim problemima na Kosovu i Metohiji, ali i o konkretnim projektima - rekao je Vučić poslije sastanka u Kuršumliji.

Komentarišući stav Prištine i poruke iz Brisela i Vašingtona da oni samo žele da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo i odgovarajući na pitanje može li se rješenje statusa naći na relaciji Priština-Brisel-Vašington, bez Beograda, Vučić je poručio da će odgovor Beograda na sve sve to biti strpljivost i trpeljivost.

- Vidjećemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Јedino što bi željeli je da Srbija prizna /samoproglašeno/ Kosovo. Ako misle da je to realno moguće - blago njima! Mi ne mislimo tako - rekao je Vučić.

On je istakao da su na izborima na Kosovu i Metohiji Srbi pokazali jedinstvo, jer je shvatili da je to jedini način da se izbore za svoje interese.

- Ako je 43.800 glasova bilo za Srpsku listu, a drugoplasirani, koji su pokušavali da unesu podjelu u srpski narod, dobili 1.300 glasova, jasno je kakva je razlika i kolika je podrška Srpskoj listi i podrška jedinstvu i zajedništvu sa Srbijom - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije najavio je da će posebnu finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji, i to nezaposleni po 200 evra, dok će svi zaposleni kao i svako dijete dobiti po 100 evra.

On je objasnio da će ovu pomoć dobiti ne oni koji su prijavljeni, nego oni koji žive na Kosovu i Metohiji, i precizirao da to znači da će petočlana porodica, u kojoj roditelji rade i imaju troje djece, dobiti 500 evra.

- Time želimo da pomognemo, posebno, siromašnom dijelu stanovništvu na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da ulaže u važne projekte i najavio obnovu Kliničko-bolničkog centra /KBC/ Kosovka Mitrovica, izgradnju novog KBC-a Gračanica, kao i magistralnog puta od Јarinja do Kosovske Mitrovice, dugog oko 54 kilometra.

- Biće kao pista urađen, šest metara širine, sa bankinama, kanalima... - pojasnio je Vučić.

On je istakao da je namjera da se pokaže koliko je danas snaga Srbije veća nego ranijih godina i decenija, i dodao da je razgovarano i o projektima u Kosovskom pomoravlju, poput Štrpca, od osvjetljenja u centru grada, fasada, kao i o izgradnji nove zgrade Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.