latinica  ћирилица
26/02/2021 |  21:11 | Autor: SRNA

Studenti upoznati o naučnim dostignućima Srpske i Srbije

Na Zlatiboru je u okviru programa konferencije studenata Srpske i Srbije održano predavanje privrednika čije je djelovanje usko vezano za tehničke nauke, te profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu o naučnim dostignućima Srpske i Srbije.
Zlatibor - konferencija - Foto: SRNA
Zlatibor - konferencijaFoto: SRNA

Izvršni direktor za operacije u kompaniji "Tehnički remont" u Bratuncu Zdravko Stevanović rekao je da su se odazvali pozivu studenata i pripremili prezentaciju kompanije i proizvoda.

- Cilj naše prezentacije je da pokažemo studentima da je moguće i u Republici Srpskoj i Srbiji osmisliti, projektovati, proizvesti neki proizvod koji se nigdje ne proizvodi u svijetu. Naša kompanija ima široku lepezu proizvoda koji su osmišljeni, dizajnirani, projektovani i proizvedeni kod nas, to su vozilo "despot", pištolj "vampir", mašine za deminiranje, linije za proizvodnju municije - istakao je Stevanović.

On je naveo da ima prostora za rad i da ne treba napuštati Republiku Srpsku i da se može sa proizvodima iz Srpske nastupati na međunarodnim sajmovima.

Momčilo Matijašević iz Naftne industrije Srbije rekao je da je na predavanju govorio o akcidentnim situacijama u transportu opasne robe, prije svega, u drumskom transportu i ukazao na sve moguće opasnosti.

- Akcidentne situacije u transportu opasne robe povlače ogromnu materijalnu štetu, a pre svega ljudske živote. To se dešava na skladištima, u samom transportu i prisutno je zbog loše opreme, lošeg odnosa prema tom poslu i zbog nedostatka znanja - naveo je Matijašević.

On je dodao da su izuzetno značajni ovakvi skupovi i da predstavljaju veliku korist za društvo, za Srbiju, za Republiku Srpsku.

Sutra će konferencija biti posvećena temama u kojima će glavni akcenat biti stavljen na mlade i njihovu ulogu u radu i razvoju Republike Srpske i Srbije za vrijeme i nakon završetka studija. Prisustvo na drugom danu potvrdili su doktori Danica Grujičić i Branimir Nestorović.

U nedelju, 28. februara biće sumiranje aktivnosti iz prethodnih dana i diskusija učesnika konferencije.