latinica  ћирилица
27/02/2021 |  09:40 ⇒ 14:40 | Autor: SRNA

Povratnici strahuju da "Lipa" preraste u migrantsko naselje

Povratnike u Bosanski Petrovac zabrinuo je veći priliv migranata u privremeni prihvatni kamp "Lipa", gdje se postavlja više šatora i kontejnera za njihov smještaj, navodi "Glas Srpske".
Migrantski kamp Lipa - Foto: klix.ba
Migrantski kamp LipaFoto: klix.ba

Predsjednik Udruženja "Povratnici" Nemanja Davidović rekao je da se umjesto rješavanja krize ovaj prostor dodatno proširuje, te da među povratnicima vlada strah od velikog broja migranata koji tu borave.

- Dolaskom lijepih dana samo će ih još više dolaziti i niko ne može da predvidi koliki će to biti broj. Nismo zadovoljni što su oni tu, što se kamp širi i što nas niko ne sluša. Ovo nije rješenje migrantske krize, ovo je samo produbljivanje - naveo je Davidović.

Iz Službe za poslove sa strancima su naveli da u "Lipi" trenutno boravi 750 migranata, a u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona planiraju da nastave sa aktivnostima smještaja onih koji su boravili u napuštenim objektima.

Improvizovano šatorsko naselje u migrantskom kampu "Lipa" podrazumijeva i improvizovano održavanje lične higijene, zbog čega se često javlja veći broj slučajeva šuge. Dom zdravlja Bihać je sredinom mjeseca obavio dezinfekciju šatora, a korisnicima su podijeljene posteljine i odjeća.