latinica  ћирилица
27/02/2021 |  12:43 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

U ponedjeljak međunarodna premijera filma o Aušvicu "Putovanje"

Međunardona premijera dokumentarnog filma "Putovanje", koji govori o nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, biće održana u ponedjeljak, 1. marta, umjesto danas kako je ranije najavljeno.
Sutra u Beogradu međunarodna premijera filma o Aušvicu "Putovanje" (Foto: glassrpske.com) -
Sutra u Beogradu međunarodna premijera filma o Aušvicu "Putovanje" (Foto: glassrpske.com)

Autor filma Aleksandra Mirić-Štifanić je rekla da se premijera odgađa jer je bioskop "Kombank dvorana" dobio direktivu da se nove epidemiološke mjere tokom vikenda odnose i na bioskope i pozorišta.

On je rekla da će premijera biti prikazana u ponedjeljak u 20.00 časova.

Film će biti prikazan u "Kombank dvorani" u okviru takmičarskog programa debitantskih dokumentarnih filmova "Enter dok", na trećem izdanju Festivala dokumentarnog filma "DOK".

Riječ je o emotivnoj priči, o dvanaestogodišnjem sinu autorke ovog filma - Matiji Štifaniću, koji se suočava sa prošlošću svoje prabake, koja je preživjela Aušvic, tako da autor na simboličan način odaje počast za hrabrost, ideale i neprestanu borbu za slobodu čovječanstva.

Matija, iako pripada novoj generaciji, razlikuje se od svojih vršnjaka jer želi da se suoči sa pričom iz prošlosti.

Njegova prabaka je Milka Menjak Štifanić, koja je kao partizanka dospjela u Aušvic prvim ženskim transportom /7. juli 1943. godine/ sa teritorije njemačke okupacione zone u Srbiji.

Matija nije imao priliku da je upozna jer je umrla godinu prije njegovog rođenja, ali je zato imao priliku da pročita njene memoare.

On je prvi u porodici koga je prabakina priča zainteresovala toliko da je poželio da je istraži.

Prije toga pripremio je donatorsku izložbu na kojoj je pokušao da sakupi novac za odlazak u Aušvic, a crteži koje je predstavio nisu samo njegov lični doživljaj memoara i onoga što je doživjela njegova prabaka, nego i istorijski dokument stradanja u borbi za slobodu.

- Ova tema je veoma značajna, ne samo zbog svoje istorijske težine, nego prvenstveno, zbog sociološke pozadine i humanističkog karaktera. S obzirom na to da je protagonista filma moj sin, a da se tema i pozadina priče tiče prošlosti naše porodice i njenog nasleđa, motivacija da se ova priča ispriča bila je više nego očigledna i dodatno podstaknuta ličnom motivacijom protagoniste - rekla je Srni autor filma Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, Milka Menjak Štifanić nosilac je Partizanske spomenice, kao i Ordena za hrabrost "Bratstvo i jedinstvo", a umrla je u septembru 2005. godine.

Glavni lik filma navodi da se za prabakinu priču zainteresovao u četvrtom razredu, na času istorije kada se govorilo o Drugom svjetskom ratu.

- Znao sam da je moja prabaka bila u Aušvcu, ali sam tek tada od roditelja saznao da je napisala memoare, koje sam pročitao za dva dana i tada poželeo da odem u Aušvic. Tek nakon dve godine, moji roditelji su ozbiljno shvatili moju nameru, ali nismo imali dovoljno novca za put. Јa volim da crtam, pa sam odlučio da napravim donatorsku izložbu, na kojoj ću izložiti crteže inspirisane prabakinim memoarima, kako bih skupio novac za put - pojasnio je Matija Srni svoju ideju.

Milka Menjak Štifanić zapisala je u svojim memoarima da je u Aušvicu bila potrebna nadčovječanska snaga i čvrsta volja za životom.

- Trebalo se boriti protiv zime, gladi, vaški, stenica, šuge i raznih zaraznih bolesti koje su napadale nemoćni i iscrpljeni organizam...I pored svih muka, mi smo se smejale i pevale i rugale njima, kako su bedni i kao su mizerni i mali u našim očima - zapisala je Milka Menjak Štifanić.

Film je sniman tokom 2019. godine u Republici Srpskoj, Srbiji i Poljskoj, kao master rad autora, koji je odbranila na Akademiji umetnosti Beograd 2020. godine.

Svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu Prvi kadar, u Istočnom Sarajevu 9. novembra prošle godine, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma.

Produkciju filma potpisuju "Novi film" Beograd i "Slovo film" Banjaluka. Film su podržali Filmski centar Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.