latinica  ћирилица
27/02/2021 |  14:38 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

Stevandić: Dopunjenim Zakonom o lijekovima data veća ovlašćenja vladama

Vlada Republike Srpske je prvi put u posljednjih 20 godina izmjenom člana jedan Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH izjednačena sa Savjetom ministara, izjavio je šef srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Stevandić.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je rekao da su, po ovlašćenjima za ugovore međunarodnog karaktera, ista ovlaštenja dobile i vlade Federacije BiH i Brčko distrikta, te je kao zlonamjerna ocijenio tumačenja i kritike koje su juče plasirane od SDS-a, PDP-a i DNS-a povodom usvajanja dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u parlamentu BiH.

On je pojasnio da je i Vladi Republike Srpske, i Brčko distrikta, i FBiH sada omogućeno direktno pregovaranje i zaključivanje međunarodnih ugovora, bez uslovljavanja i traženja saglasnosti, dok Savjet ministara može svoje druge organe i institucije ovlastiti za navedena ugovaranja.

- Takođe, zadržano je pravo Republike Srpske po članu 66 postojećeg Zakona na interventni uvoz bilo čega potrebnog, a na taj način je Republika Srpska i prva u BiH nabavila vakcine "Sputnjik" - naveo je Stevandić u pisanoj izjavi.

On smatra da neznanje i nepoznavanje ni osnova gramatike o značenju tačke i zareza, a kamoli pravnim uzusima ne opravdava, niti može sakriti lošu namjeru podmetanja i klevetanja s ciljem stvaranja negativnog reagovanja javnosti prema onima koji su se izborili za veliku pobjedu.

- Kako su mnogi mediji slijepi i gluvi na ono što lično ili kao predsjednik Ujedinjene Srpske iznesem i kažem, moram da pojašnjavam ovakve stvari, da laži, koje se svjesno iznose, ne bi stvorile lažnu sliku o nečemu što je važno za liječenje svih ljudi, ali i za suverenitet Republike Srpske - poručio je Stevandić.

On je rekao da je zajedno sa šefom Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježanom Novaković Bursać i u konsultacijama sa pravnim timovima Ujedinjene Srpske i zvaničnih institucija Srpske, pronađen način da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama ne budu optuženi da sprečavaju nabavku vakcine za FBiH, a da pri tom zadrže i ojačaju poziciju Vlade Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, istina je da kolege iz SDS-a, PDP-a i DNS-a ne samo da nisu došli na kolegijum, gdje se tekst usaglašavao, već nisu učestvovali ni u skupštinskoj raspravi, niti su ponudili prijedloge, sugestije i viđenja.

- Na kraju, niko od njih nije ni došao na glasanje. To je prava slika njihovog odnosa i prema problemima građana i prema Republici Srpskoj - naveo je Stevandić.

On je podsjetio da je u dodatnom i usvojenom stavu u članu jedan Zakona navedeno da za vrijeme trajanja prirodne ili druge nesreće ili vanrednog stanja, ako postoji opasnost brzog i nekontrolisanog širenja zaraze ili je to potrebno zbog zaštite javnog zdravlja stanovništva u BiH, Savjet ministara, vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta, ili drugi javni organ u po ovlaštenju Savjeta ministara, uz saglasnost Agencije, može nabavljati sredstva za imunizaciju i liječenje zaraznih bolesti direktnim ugovorima sa proizvođačima lijekova.

Omogućava se i da ih BiH može uvoziti putem i saradnjom sa pravnim licima koja su od Agencije pribavila dozvolu za promet lijekova, a ispunjavaju zakonske i podzakonske uslove uz promet i skladištenje i distribuciju lijekova, odnosno sredstava za imunizaciju.