latinica  ћирилица
27/02/2021 |  15:45 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

Dodik: Mejer prijatelj Srpske (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer prijatelj Republike Srpske i da su njegovi stavovi odavno poznati.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Mejer je juče, na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima", rekao da je vrijeme da Republika Srpska razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredjeljenju, kao i da BiH i dalje neće biti ništa drugo do fiktivna država, što je oduvijek i bila.

Dodik je istakao da pozdravlja svaku vrstu dijaloga kao što je bila tribina "Republika Srpska pred novim izazovima", te ocijenio da treba obezbijediti da se u BiH, Sarajevu i na svakom drugom mjestu održe sastanci ljudi koji različito razmišljaju o Balkanu.

- Јedno je sigurno, da Dejtonski mirovni sporazum, onako kako je napisan, može da sačuva BiH - smatra Dodik.

On je podsjetio da je autonomno pravo Republici Srpskoj godinama oduzimano od visokih predstavnika koje su podržali Evropa i SAD.

- BiH je za nas neprijateljska. Kada mi spomenete BiH, mislim da neki neprijatelj juriša i hoće da opet nešto oduzme Srpskoj. Zašto je tako neka se pitaju oni koji su sprovodili globalne politike. Nećemo prihvatiti ustav kojim će biti legalizovana kršenja Dejtonskog sporazuma, a učiniću sve da formiramo generaciju poltičara u Srpskoj koja to neće prihvatiti - rekao je Dodik u Banjaluci.

On je istakao da je intervencionizam međunarodne zajednice i visokih predstavnika zaglavio BiH i doveo je u rasulo, te da u tom pogledu treba razmišljati o svim aspektima.

On je ponovio da je najbolja varijanta da se BiH vrati izvornom Dejtonu.

- Međutim, ima onih koji su protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to su stranke iz Federacije BiH. One smatraju da BiH treba reorganizovati, ali sada su u prilici da čuju da postoje i druge opcije - rekao je Dodik.

On je ponovio da u BiH jedino može da bude održiva Republika Srpska i dodao da je zahtjev za autonomijom legitiman stav srpskog naroda u BiH.

- Srpska ima institucije, teritoriju, stanovništvo i budžet koji je održiv. U nemogućim uslovima smo pokazali da možemo da preživimo kao institucionalna i teritorijalna organizacija. Možete zamisliti kako bi se mogli pokazati uspješnim da nema priče koja se zove BiH - rekao je Dodik.