latinica  ћирилица
27/02/2021 |  16:33 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Dodik: 1. mart nije i ne može biti praznik u Srpskoj (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da 1. mart Republika Srpska neće slaviti i da to ne može i neće biti praznik u Srpskoj.

- Srpski narod treba da vidi kakav je taj Ustavni sud. Oni odlučuju samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka, ništa u interesu i uvažavanju srpskih stavova. Gore je od 500 godina Turaka - rekao je Dodik u Banjaluci.

On je poručio da Ustavni sud BiH koliko god puta hoće može da donese odluku o tome, ali je on neće provoditi.

- Neka šalju tužioce na mene - rekao je Dodik.

Dodik je povodom 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske rekao da je nezakonito promijenjen od visokog predstavnika i da se mora prilagoditi ustavu napisanom u Dejtonu, te smatra da ima elemenata za takvo nešto.

- On je promijenjen nezakonitom, neustavnom, kriminalnom intervencijom visokog predstavnika /Volfganga/ Petriča, tog čovjeka koji je ovdje nanio mnogo problema i zla - napomenuo je Dodik.

On je dodao da u SNSD-u, čiji je lider, imaju formiran akt koji se zove novo rješenje za novi ustav i da se traga za načinom na koji ćemo biti donesen da bi bio potpuno legitiman, snažan.

Dodik je naveo da je ideja da se sa tim ode pred Narodnu skupšinu i da se u usvoji u formi prijedloga za referendumsko pitanje: "Da li podržavate taj ustav Republike Srpske", a da referendom proglasi obavezujućim, tako da izbjegnemo neke druge procedure.

Kada narod podrži taj ustav, kaže Dodik, on bi samo bio proglašen u Narodnoj skupštini i to bi bio krajnji čin, ali to još proučavaju.

Dodik rekao je da je nedavno uvojen i inicijalni dokument za donošenje zakona o porijeklu imovine.

- Dogovorili smo se na našem Izvršnom komitetu da to dostavimo svim političkim partijama, da ostavimo neki pristojan rok da sve partije pozivamo na dijalog prije nego što bude u formi dijaloga upućen Skupštini - rekao je Dodik.

On je dodao kako bi volio da opozicija i vlast imaju zajednički prijedlog i da prije skupštinskog zasijedanja imaju raspravu.

- Oni koji budu korektni i pošteni, moraju da znaju da smo spremni da uradimo i neka rješenja, ali nismo spremni da pravimo predstave - rekao je Dodik.

Taj prijedlog, dodao je, uputiće u ponedjeljak ili u utorak svim političkim partijama i tražiti od njih da se izjasne da li ga prihvataju i da li žele da budu pregovarači, imaju li kakve primjedbe, a ako imaju i potrebu da eksperti s obje strane pokušaju da se usaglase.

- To sve prihvatamo. Kada to vrijeme prođe, to je 15, najviše 30 dana, da se okupe oni koji hoće da se okupe da taj prijedlog predlože Narodnoj skupštini, a oni koji neće moći će da prave svoje scene u Skupštini - rekao je Dodik.

On je objasnio da je taj prijedlog baziran na već postojećem zakonskom rješenju u Srbiji, koji je prije nekoliko dana imao određene izmjene i dopune.

- Mi smo to ugradili u naš prijedlog i prilagodili ga našim institucionalim mogućnostima. Vjerujem da ćemo svi biti pozitivni. Znam da je opozicija ranije imala svoj prijedlog zakona, imali smo primjedbe u pogledu implementacije, sada smo spremni da sjednemo sa njima i razgovaramo o tome - zaključio je Dodik.

Povezane vijesti:

Dodik: Mejer prijatelj Srpske

"Nastaviti vakcinaciju, svi koji hoće dobiće besplatnu vakcinu"