latinica  ћирилица
27/02/2021 |  16:46 ⇒ 16:49 | Autor: SRNA

"Nastaviti vakcinaciju, svi koji hoće dobiće besplatnu vakcinu" (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se treba nastaviti vakcinacija protiv virusa korona u Republici Srpskoj gdje je značajan broj stanovnika već primio vakcinu.
Vakcinacija (Foto: Institut za Јavno zdravstvo) -
Vakcinacija (Foto: Institut za Јavno zdravstvo)

Dodik je rekao da će Republika Srpska ući u proces vakcinacije i podsjetio da je sa Vladom Srbije dogovoreno da se vakciniše 5.000 ljudi iz Srpske, iz zdravstvenog i drugih sektora, ali da su mnogi koristili mogućnost dvojnog državljansta i otišli u Srbiju i vakcinisali se.

- 20.000 je sada ozbiljan broj za nas i mi smo prije nekoliko dana izvršili obuku zdravstvenih radnika za vakcinaciju. Čim to stigne, u narednih nekoliko dana i bude operativno dostupno, krenućemo sa davanjem vakcina onima koji to hoće, naravno, besplatno - rekao je Dodik u Banjaluci.

On je napomenuo da je na nivou BiH bio problem jer su "majstori" koji stalno smišljaju kako da u Srpskoj naprave što veće zlo našli u nekim propisima određenje da se oslobađa PDV-a samo ako se uveze vakcinu preko zajedničkih institucija BiH, a da se plaća ako se to učiniti posredstvom institucija Republike Srpske.

- Pa i na ovu količinu koja je uvezena, plaćen je PDV i nije vraćen, a država opet daje besplatne vakcine stanovništvu... To je stalno onemogućavanje da se funkcioniše - napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio na nedavni sastanak u Predsjedništvu, kao i da će Savjet ministara, ukoliko već nije uradio telefonski, donijeti odluku da PDV-a budu oslobođeni svi koji uvoze vakcine, a imaju karakter državni organi i institucije, što znači bolnice i bilo ko drugi, osim veletrgovaca koji prodaju putem apoteka.

- To će omogućiti da vakcine brže prolaze na carinskim i drugim mjestima - rekao je Dodik.

On je rekao i da je prvi kontigent, kada je stigao u Sarajevo, nekoliko dana stajao bespotrebno jer se tražilo šta je propust. - U BiH samo možete da imate jad, ne možete nikada da imate podršku - rekao je Dodik.