latinica  ћирилица
27/02/2021 |  18:04 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

U Srbiju preko Hrvatske bez PCR testa (VIDEO)

Građani Republike Srpske i BiH koji prolaze kroz Hrvatsku mogu direktno i nesmetano da ulaze u Srbiju, bez negativnog pi-si-ar testa. Sa ovom odlukom upoznata je Granična policija na prelazima prema Hrvatskoj, a objavljena je i na internet stranici Ministarstva inostranih poslova Srbije.
Granični prelaz - Foto: RTRS
Granični prelazFoto: RTRS

Od pooštravanja mjera protiv epidemije virusa korona, građani Republike Srpske i BiH nerado su koristili tranzit preko Hrvatske do Srbije zbog nejasnoća da li će im na granici biti tražen negativan PCR test ne stariji od 48 časova.

- Od prošle sedmice je ponovo nesmetan ulazak u Srbiju i za državljane Republike Srpske i BiH koji tranzitiraju kroz Hrvatsku i ulaze preko graničnih prelaza u Srbiju. Iz Hrvatske nesmetano mogu ući. Uvjerio sam se na graničnom prelazu Bajakovo da je to tako. Potpuno mi je jasno rečeno da nema nijednog problema, da naši državljani mogu nesmetano ući u Srbiju bez posjedovanja PCR testa koji nije stariji od 48 časova - navodi Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Repblike Srpske u Beogradu.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, koji je nedavno boravio u Srbiji, nesmetano je prešao granicu.

- U ponedjeljak 22. februara bio sam na službenom putu i na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije zaista nije bilo nikakvih problema. Sa srpske strane građani BiH slobodno mogu da putuju bez testa i ulaze slobodno u Republiku Srbiju. Takođe, ni prilikom povrata nije bilo problema, tako da priče koje su se pojavile u prethodnom periodu, u kojima se navode slučajevi da se građani Srpske, odnosno BiH vraćaju sa graničnih prelaza između Hrvatske i Srbije, nisu tačne - ističe Klokić.

Nadležni organi Srbije pojasnili su da PCR test ne treba da imaju ni strani državljani koji su u tranzitu, vozači u međunarodnom saobraćaju ukoliko Srbiju napuste nakon 12 časova od ulaska, diplomate i maloljetnici do 12 godina ukoliko njihovi roditelji, koji nisu državljani zemalja regiona, posjeduju negativan test na virus korona.