latinica  ћирилица
27/02/2021 |  18:52 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Doboj obezbijedio kompletnu dokumentaciju zaštite od poplava (VIDEO)

Grad Doboj jedan je od rijetkih, a možda i jedini u Republici Srpskoj, koji je obezbijedio kompletnu tehničko projektnu dokumentaciju zaštite od poplava.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Urađeni su glavni projekti regulacije rijeke Bosne, od Usore do Rudanke, kao i glavni projekat regulacije rijeke Spreče, ali još nije definisano njihovo finansiranje.

Projekat zaštite Doboja od poplava je višemilionski, pa će prvo biti rađeni manji projekti, za koje je obezbijeđen novac.

Već na proljeće počeće regulacija dva potoka čije vode ugrožavaju Doboj, to su Liješanj i Grab. Novac od 2,6 miliona KM već je obezbijeđen.

- Iz Fonda solidarnosti je odmah nakon poplava izvršena regulacija i uređenje potoka Liješanj u dužini nekih 200 metara, a projektnom dokumentacijom je predviđena regulacija i osiguranje obala u dužini od dva kilometra - rekao je Ozren Đurić, načelnik Odjeljenja za upravljanje vodama u ЈP Vode Srpske.

Liješanj je jedna od opasnosti koje prijete Doboju, ali ne i najveća. To je svakako rijeka Bosna. Uređenjem njenog korita Doboj bi trebalo da izađe na vodu.

- Dijelom će biti nasipi, a dijelom potporni zidovi. U najvećoj dužini stabilnost kosina se obezbjeđuje utvrdama. Takođe je planirano korišćenje prostora, odnosno sportsko-rekreativni sadržaji, čime bi se faktički, Doboj izveo na vodu - rekao je Milan Gavrić, pomoćnik ministra za resor vodoprivrede.

To što Doboj još uvijek nema izgrađen sistem zaštite od poplave brine i građane, koji pamte poplavu iz 2014. Opasnost vide i u objektima građenim uz vodotokove. Zabrinjava ih i to jer još niko ne zna kada će početi realizacija glavnog projekta zaštite od poplave.

- Za sad je to tek u fazi projektovanja i planiranja. Problemi je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i neobezbijeđena finansijska sredstva - navodi Momir Dejanović, predstavnika grupe građana "Da se ne ponovi maj 2014".

Glavni projekat zaštite Doboja od poplava je skup i radio bi se u fazama. Za podizanje zaštite od Usore do Јapanskog mosta potrebno je oko 22 miliona KM, dok je za uređenje korita Bosne na Pijeskovima i u Barama potrebno oko 16 miliona. Oko šest miliona KM neophodno je za uređenje korita rijeke Spreče. Nadležni kažu - koliko je bitna realizacija, toliko je bitan i projekat. Samo tako može da se konkuriše na dostupne izvore finansiranja.