latinica  ћирилица
27/02/2021 |  21:06 ⇒ 21:06 | Autor: RTS

Zbog parkinga srušili spomenik žrtvama ustaškog režima u Hrvatskoj

U Noskovačkoj Dubravi, u Hrvatskoj, seoske vlasti su naložile rušenje spomenika žrtvama ustaškog režima da bi napravile parking za turističke autobuse.
Srušeni spomenik (foto: twitter.com/SrpskoV) -
Srušeni spomenik (foto: twitter.com/SrpskoV)

Spomenik je srušen početkom ove sedmice, a posvećen je poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u tom mjestu.

Plan je da spomenik bude premještan 10-20 metara dalje od mjesta gdje se nalazio.

Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković kaže da je spomenik sagrađen pedesetih godina prošlog vijeka u centru sela, ispred tamošnje osnovne škole.

- U sastavu spomenika je i spomen-kosturnica u koju su sakupljeni zemni ostaci poginulih boraca vojvođanskih brigada s više lokacija u okolini, gdje su se tokom Drugog svjetskog rata vodile borbe s Nijemcima - rekao je Pavković za hrvatski portal Novosti.

Uklanjanje je inicirala Јavna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ispred čije se upravne zgrada i nalazi.

Uklanjanje je obrazloženo potrebom da se na tom mjestu izgradi parking za autobuse, s obzirom na to da se na toj lokaciji nalaze hostel i prihvatilište, kao i da je do epidemije virusa korona tamo dolazilo dosta posjetilaca, među kojima i grupe u autobusima.

Pavković kaže da su bili u dilemi jer se, smatra, parking mogao sagraditi na mjestu gdje bi trebalo da bude premješten spomenik, što je, prema njegovim riječima, dobra lokacija za autobuse.

- Time bi se uštedjeli troškovi demontaže i premještanja spomenika. S radovima na uklanjanju spomenika na površini su se pojavile i kosti vojvođanskih boraca. Zbog nalaska je pozvana policija koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište, dok se pitanje kostiju na riješi - rekao je on.