latinica  ћирилица
27/02/2021 |  21:10 ⇒ 21:15 | Autor: sputniknews.com

Јermensko Ministarstvo: Vojska da se ne uvlači u političke procese

Јermensko Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje u kojem je pozvalo da se vojska ne uvlači u političke procese u zemlji.
Nagorno-Karabah i Јermenija proglasili ratno stanje (Foto: sputniknews.com) -
Nagorno-Karabah i Јermenija proglasili ratno stanje (Foto: sputniknews.com)

- Oružane snage u potpunosti i odgovorno ispunjavaju svoje obaveze u cilju osiguranja bezbjednosti u zemlji i nezavisno od političkih procesa nastavljaju da rade na osiguranju bezbjednosti države i naroda. Tražimo da se svi uzdrže od izjava u ime Oružanih snaga i da ne uvlače vojsku u političke procese - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je apelovalo i da se lični politički interesi ne stavljaju iznad bezbjednosti zemlje.

Podsjetimo, Јermeniju potresa nova politička kriza koja je izbila poslije neopreznih riječi premijera o ruskim raketama Iskander.

Pašinjan je nedavno govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom iznio tvrdnju da rakete Iskander nisu eksplodirale ili da je uspješno dejstvovalo svega 10 odsto njih.

Zamjenik načelnika Generalštaba Hačatrjan je ismijao tu njegovu izjavu, nakon čega je smijenjen. Generalštab je zatim zatražio Pašinjanovu ostavku, što je premijer protumačio kao pokušaj vojnog puča, smijenio načelnika Generalštaba i pozvao narod na miting.

Na ulice glavnog grada prije dva dana su izašle i pristalice Pašinjana i opozicije. Tokom dana prekinuta su okupljanja pristalica premijera a sam Pašinjan je pozvao sve političke snage na dijalog.

Opozicija se, međutim, od tada nalazi ispred zgrade parlamenta. Oni od predsjednika traže da ne potpiše odluku o smjeni načelnika Generalštaba. Predsjednik nije potvrdio tu odluku a premijer mu je vratio isti zahtjev.