latinica  ћирилица
28/02/2021 |  09:19 ⇒ 09:20 | Autor: SRNA

Sud u Šamcu od sutra radi u punom kapacitetu

Osnovni sud u Šamcu od sutra će početi sa radom u punom kapacitetu, što će biti značajano i za građane opština Donji Žabar i Pelagićevo, rečeno je danas Srni u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Portparolka Ministarstva pravde Republike Srpske Sanja DŽombić istakla je da su Vlada Srpske i Ministarstvo pravde u saradnji sa opštinom Šamac završili realizaciju projekta obezbjeđivanja uslova za početak rada Osnovnog suda u ovom mjestu.

- Budući da je odjeljenje Osnovnog suda Modriča u Šamcu radilo samo tri dana, građani Šamca, Pelagićeva i Donjeg Žabara tada su morali da obavljaju administrativne poslove kada su bila organizovana i suđenja - rekla je DŽombićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske utvrdila da su ispunjeni uslovi za početka rada Osnovnog suda u Šamcu jer su obezbijeđeni kadrovski, materijalni, finansijski uslovi, kao i prostor.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da sud u ovoj lokalnoj zajednici počinje da radi poslije 16 godina, te podsjetio da su 2005. godine reformom pravosuđa sva ovlaštenja prebačena na Osnovni sud u Modriči.

- Odjeljenje suda u Šamcu aktivirali smo u 2017. godini i insistirali da sudije Osnovnog suda u Modriči dolaze ovdje i održavaju ročišta. Šamac je jedna od rijetkih opština koja je poslije reforme pravosuđa ponovo povratila rad suda - dodao je Milićević.

Osnovni sud u Šamcu zapošljavaće pet sudija i 25 radnika.