latinica  ћирилица
28/02/2021 |  09:35 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Pokazna vježba "Štit" u Trebinju

Republička uprava civilne zaštite organizovaće danas u Trebinju pokaznu vježbu "Štit" povodom Dana civilne zaštite, a sutra obuke u osnovnim školama o postupanju u slučaju različitih vrsta opasnosti i vježbe evakuacije.
Civilna zaštita Republike Srpske - Foto: RTRS
Civilna zaštita Republike SrpskeFoto: RTRS

Ova vježba organizuje se povodom obilježavanja 1. marta, Dana zaštite i spasavanja - Dana civilne zaštite Republike Srpske i Međunarodnog dana civilne zaštite.

Svrha vježbe je provjera ljudskih i materijalno tehničkih resursa, efikasnost reakcije timova prvog odgovora u nesreći izazvanoj zemljotresom, hitnoj intervenciji pružanja prve i medicinske pomoći, te evakuaciji unesrećeni lica, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Učestvuju specijalizovane jedinice Republičke uprave civilne zaštite.

Aktivnosti počinju svečanom smotrom i defileom kroz Trebinje, nakon čega će na platou osnovnih škola "Sveti Vasilije Ostroški", "Vuk Karadžić" i "Јovan Јovanović Zmaj" uslijediti izvođenje vježbe.

Ovu pokaznu vježbu organizuje Republička uprava civilne zaštite zajedno sa gradom Trebinje.

Republička uprava civilne zaštite će sutra, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, oganizovati obuke u osnovnim školama "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju, "Meša Selimović" u Bijeljini, "Sokolac" u Sokocu, "Sveti Sava" u Istočnom Sarajevu, "Јovan Cvijić" u Banjaluci, "Petar Mećava" u Kostajnici i "Risto Proroković" u Nevesinju.

Tematski okvir obuka je postupanje u slučaju različitih vrsta opasnosti, te vježba evakuacije.