latinica  ћирилица
28/02/2021 |  09:58 ⇒ 09:58 | Autor: SRNA

Odobrena vakcina kompanije DŽonson i DŽonson

SAD su odobrile upotrebu vakcine kompanije DŽonson i DŽonson, koja se primjenjuje u jednoj dozi, javlja Јuronjuz.

SAD su sada odobrile treću vakcinu protiv virusa korona, saopštila je američka Uprava za hranu i lijekove.

Vakcina kompanije DŽonson i DŽonson poznatija kao "DŽansen kovid 19" /Janssen Covid-19/, koja se može skladištiti u frižideru, sada će se davati pacijentima u SAD u kojoj se već primjenjuju vakcine kompanija Fajzer i Biontek i Moderna.

Zdravstveni eksperti iščekuju vakcinu koja se daje u jednoj dozi što će pomoći da se ubrza vakcinacija dok traje borba protiv virusa koji je do sada uzrokovao smrt više od 510.000 Amerikanaca i mutira na zabrinjavajuće načine.

FDA je saopštila da najnovija vakcina nudi jaku zaštitu od ozbiljnih bolesti, hospitalizacije i smrtnog ishoda.

- Nakon rigozorne analize podataka stručnjaci FDA i ljekari utvrdili su da vakcina ispunjava kriterijume FDA u smislu bezbjednosti i efikasnosti za hitno odobrenje - rekao je Piter Marks, direktor Centra za biološke procjene i istraživanje pri FDA.

Јedna doza vakcine kompanije DŽonson i DŽonson štiti u 85,9 odsto slučajeva od teških simptoma kovida 19, utvrđeno je u masovnoj studiji u kojoj je učestvovalo 43.000 ljudi na tri kontinenta.

Utvrđeno je da je vakcina efikasna i u zemljama kao što je Јužnoafrička Republika, gdje se šire zabrinjavajuće varijante virusa.