latinica  ћирилица
28/02/2021 |  10:00 ⇒ 10:00 | Autor: SRNA

Čubrilović: 1. mart nije dan koji će Srpska obilježavati

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da Srpska neće i ne može obilježavati 1. mart i da njen potpredsjednik Ramiz Salkić svojim izjavama samo "potpaljuje vatru i muti vodu".
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Čubrilović je ponovio da je jasan stav Srpske i njenih zvaničnika da 1. mart ne može biti datum koji Republika Srpska obilježava imajući u vidu šta je i do čega je sve taj datum doveo.

On je u izjavi Srni ocijenio kako u najmanju ruku nije korektna priča bošnjačkih zvaničnika da se taj dan obilježava na prostoru Srpske.

- Potpredsjednik Srpske /Ramiz Salkić/ koji godinama živi od Republike Srpske, prima platu od građana Srpske, njenih poreskih obveznika, ne doprinosi stabilizaciji neophodnoj na ovim prostorima na način kako se ponaša prema njoj - rekao je Čubrilović.

Takođe, dodao je, ne doprinosi mirnom rješavanju problema kojih evidentno ima, ali je nagčlasio da su dijalog, razgovor i kompromis nešto što je svima potrebno u BiH, dok Saklić "potpaljuje vatru i muti vodu".

- Nije dobro da na taj način pristupamo, čak i kada je u pitanju obilježavanje praznika. Poznato je da BiH nije mogla mogla da donese zakon o praznicima i prema tome praznike obilježavaju svi na onaj način kako ih doživljavaju. Za nas je, bez obzira na zvanične stavove, 9. januar praznik kojeg će Srpska uvijek obilježavati, a neće nikakav 1. mart - naglasio je Čubrilović.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je prisustvujući u Banjaluci obilježavanju 1. marta rekao da se ovaj praznik treba obilježavati u svakom gradu, te pozvao na novi pristup i promjene u budućnosti koje će omogućiti opstanak i dodatni povratak Bošnjaka za koje je rekao da su "diskriminisani u Srpskoj".