latinica  ћирилица
28/02/2021 |  10:05 ⇒ 15:10 | Autor: SRNA

Kovačević: Komisija za saradnju, jer NATO integracije više ne postoje

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodika, kao i SNSD, na čijem je čelu, od početka ističu da je saradnja sa NATO savezom moguća, ali da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv bilo kakav put ka članstvu u Alijansi, jer je Narodna skupština usvojila Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti Srpske, istakao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević -
Radovan Kovačević

- Od početka smo govorili da ne pristajemo na Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/, kao i na Godišnji nacionalni program /ANP/. Pristali smo na dokument koji se zove Program reformi, koji konkretno govori isključivo o saradnji i u kojem se jasno navodi da se članstvo u NATO ne prejudicira, što znači da je ta priča u potpunosti ostavljena po strani - pojasnio je Kovačević u izjavi za rusku Federalnu agenciju Novosti.

Isto tako, dodao je on, odmah je rečeno da se ne pristaje na novo formiranje Komsije za NATO integracije iz razloga što Programom reformi NATO integracije više ne postoje i jedino što je prihvatljivo jeste Komisija za saradnju sa NATO.

- Program reformi, Komisija za saradnju sa NATO savezom je jedino što je za nas prihvatljivo. Nema nikavog puta prema NATO savezu i to je potpuno jasan stav Republike Srpske. Očigledno je da taj stav uvažavaju svi, uključujući i SAD - rekao je Kovačević.