latinica  ћирилица
28/02/2021 |  10:25 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Lajčak sutra stiže u višednevnu posjetu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna balkanska pitanja Miroslav Lajčak od sutra će boraviti u Prištini, Beogradu i Podgorici, rečeno je Srni u Kancelariji EU u Prištini.

Lajčak će sutra doputovati u Prištinu odakle će u srijedu, 3. marta, otputovati u Beograd, a dan kasnije u Podgoricu.

Tokom ovih posjeta Lajčak će se sastati sa najvišim predstavnicima Prištine, Srbije i Crne Gore, kao i sa predstavnicima EU koji su tamo angažovani.

U Kancelariji EU očekuju da će Lajčak u Prištini najviše pažnje posvetiti postizbornom periodu, odnosno da sa liderima vodećih političkih partija kosovskih Albanaca i, najvjerovatnije, predstavnicima Srpske liste obavi konsultacije o formiranju nove privremene Vlade samoproglašenog Kosova i o stvaranju uslova za nastavak dijaloga Prištine i Beograda.

Teme razgovora u Prištini, kako ističu u Kancelariji EU, biće vizna liberalizacija, kao i sprovođenje do sada potpisanih sporazuma između Beograda i Prištine.

Lajčaka bi sutra u Prištini trebalo da dočeka predsjednik samoproglašene vlade u Prištini Avdulah Hoti, ali je izvjesno da će najveći dio vremena iskoristiti za razgovore sa Aljbinom Kurtijem i Vojsom Osmanijem, liderima radikalnog albanskog pokreta Samoopredjeljenje, pobjednikom nedavnih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji.